Digitalisering

Fransk balansgång gentemot Huawei om 5g-nätet

Huawei är ett kinesiskt telekomföretag. Foto: Ng Han Guan/AP/TT
Huawei är ett kinesiskt telekomföretag. Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Chefen för Frankrikes cybersäkerhetsmyndighet (ANSSI) säger att landet i sin utbyggnad av 5G-nätet inte helt kommer att förbjuda utrustning från Huawei, men samtidigt uppmanas franska operatörer att inte övergå till det kinesiska företaget.

Publicerad

– Det jag kan säga är att det inte kommer att vara ett totalt förbud. Men för operatörer som för närvarande inte använder Huawei uppmanar vi dem att inte övergå till det, säger ANSSI-chefen Guillaume Poupard till tidningen Les Echos.

USA har uppmanat sina allierade att utesluta Huawei, som Washington har klassat som en säkerhetsrisk och infört sanktioner mot.

Debatten om huruvida Huawei ska tillåtas som telekombyggare i Frankrike, liksom i Sverige och många andra länder, hänger ihop med påstådda säkerhetsrisker och att Kinas regim via företagets teknik skulle kunna stjäla värdefull information – något som Huawei ivrigt förnekat.

Enligt källor vill Frankrike hålla borta Huawei från de mest säkerhetskänsliga delarna i landets mobilnät. Beslutet är avgörande för två av landets telekomoperatörer – Bouygues Telecom och SFR, eftersom ungefär hälften av deras nuvarande infrastruktur har tillverkats av Huawei.

– För de som redan använder Huawei ger vi tillstånd för perioder som sträcker sig mellan tre och åtta år, säger Poupard.

Den statskontrollerade operatören Orange har i stället valt finska Nokia och svenska Ericsson till sitt 5G-nät.

Fakta: Huawei

Huawei är världens största leverantör av telekomnät, och näst största tillverkare av mobiltelefoner efter sydkoreanska Samsung.

Grundades 1987 av Ren Zhengfei, tidigare verksam i den kinesiska armén. Huawei påstår att det är privatägt, men i västvärlden finns misstankar om att Huawei har täta kopplingar till Kinas regim. USA har därför klassat företaget som ett säkerhetshot och uppmanar sina allierade att göra detsamma.

Källa: AFP