Digitalisering

Ericsson köper tyskt antennbolag: ”Ingår i 5g-strategi”

Börje Ekholm, vd Ericsson, sa vid bolagsstämman i mars att Ericsson har en marknadsandel på ”uppemot 50 procent” vad gäller 5g-kontrakt.
Börje Ekholm, vd Ericsson, sa vid bolagsstämman i mars att Ericsson har en marknadsandel på ”uppemot 50 procent” vad gäller 5g-kontrakt.

Telekombolaget Ericsson köper tyska Kathreins antenn- och filteravdelning med cirka 4000 anställda.

Publicerad

Affären är en del i Ericssons 5g-strategi, skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Det här kommer att stärka möjligheten att vidareutveckla vår antennteknik, och är ett strategiskt viktigt steg för vår nätverksportfölj. I och med uppköpet förstärks bland annat vår kompetens när det gäller passiva och aktiva antenner, sa Börje Ekholm på måndagens presskonferens på Mobile World Congress.

Kathreins antenn- och filteravdelning kommer att ha Tyskland som bas även efter att uppköpet gått igenom, men tanken är att Ericsson ska kunna dra nytta av den nya kompetensen även i andra delar av världen.

– Vi kommer att öka personalstyrkan med 4 000 duktiga, kompetenta personer, dels inom forskning och utveckling, dels inom produktion och försäljning, fortsatte Börje Ekholm

Oreviderade siffror visar att försäljningen inom den aktuella avdelningen uppgick till cirka 270 miljoner euro, vilket motsvarar drygt 2 500 miljoner kronor, under 2018.

Affären väntas avslutas under tredje kvartalet i år.