Populärteknik

Första 3d-skrivaren under tusenlappen

Föremål som tillverkats i en prototyp av 3d-skrivaren Peachy Printer. Foto: Peachy Printer
Föremål som tillverkats i en prototyp av 3d-skrivaren Peachy Printer. Foto: Peachy Printer

En ny 3d-skrivare som även ska kunna skanna har utvecklats av ett företag i Kanada. Förhoppningen är att apparaten ska kunna säljas för omkring motsvarande 800 kronor.

Publicerad

En minst sagt udda lösning när det gäller både hård- och mjukvara är grunden för en ny 3d-skrivare. Den heter Peachy Printer och har utvecklats av ett kanadensiskt företag.

De 3d-skrivare som idag finns för konsumentmarknaden använder en teknik där smält plats spritas ut på en platta och bygger upp föremål lager för lager. Men Peachy Printer använder en fotolitografisk metod som liknar tekniken i vissa mer professionella 3d-skrivare. Då används en laser som bygger upp objekt genom att härda och förvandla flytande plast (resin) till solida föremål.

De objekt som ska skrivas ut med den nya skrivaren modelleras först i gratisprogrammet Blender med hjälp av ett insticksprogram från det kanadensiska företaget. Det läser av 3d-filen och omvandlar den till en strömmande ljudsignal som leds till 3-skrivaren via datorns hörlursuttag. Variationerna i ljudsignalens volym reglerar sedan två speglar som styr laserstrålen mot den flytande plasten som då härdas utifrån mönstret som lasern ritar upp.

Enligt projektets webbplats kan Peachy Printer även användas som en 3d-skanner via assistans från en vanlig digitalkamera.

För att utveckla skrivaren från den nuvaranda prototypen till en kommersiell produkt söker konstruktörerna kapital via sajten Kickstarter. Förhoppningen var att få in 50 000 dollar innan 20 oktober. Men redan två dygn efter lanseringen hade 140 000 dollar flutit in och nu är målsättningen att kunna leverera de första skrivarna i juli 2014. Priset för en byggsats som enligt företaget enkelt ska kunna monteras på en timma beräknas hamna omkring motsvarande 800 kronor.

<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/80HsW4HmUes?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>