Hållbar industri

Skrivaren fixar tre gripdon i ett

Med det nya gripdonet hämtar roboten först en nippel med o-ring... Foto: Si Tech
Med det nya gripdonet hämtar roboten först en nippel med o-ring... Foto: Si Tech
...sedan en fjäder... Foto: Si Tech
...sedan en fjäder... Foto: Si Tech
...och till sist en tryckknapp. Foto: Si Tech
...och till sist en tryckknapp. Foto: Si Tech
Inloppsventilen är färdig. Foto: Si Tech
Inloppsventilen är färdig. Foto: Si Tech

Hur kan man få en plockrobot att greppa tre helt olika komponenter utan att behöva byta gripdon? Hos Si Tech i Lysekil blev lösningen att tillverka det i en 3d-skrivare.

Publicerad

Si Tech har specialiserat sig på komponenter för torrdräkter till bland annat dykning. På företaget arbetar omkring 20 personer med bland annat tillverkning av in- och utloppsventiler.

Sedan årsskiftet har de hjälp av en monteringsrobot. Men ett problem som behövde lösas innan roboten kunde sättas in i produktionen var att den måste klara av att greppa många olika, små komponenter.

– Det spar tid om vi kan använda så få gripdon som möjligt, men att tillverka ett multifunktionellt gripdon är väldigt komplext med vanliga tillverkningsmetoder, säger Si Techs vd Jonas Axelsson.

Lösningen blev att skriva ut det i en 3d-skrivare. Idén kom från den servicebyrå, Digital Mechanics i Västerås, som företaget normalt använder för att skriva ut prototyper.

– Plötsligt fick vi mycket mer fria händer i utformningen. Man kan nästan låta fantasin flöda hur som helst, utan att behöva ta hänsyn till hur det ska tillverkas, säger Jonas Axelsson.

Efter några justeringar fungerar det bra, säger han. Med det nya gripdonet hämtar roboten först en nippel med o-ring, sedan en fjäder och till sist en tryckknapp.

Gripdonet är tillverkat i plasten polyeterimid. Anders Sjöberg, marknadschef på Digital Mechanics, säger att det är ett exempel på tåliga material som kan användas i 3d-skrivare.

– Inte bara gripdon, utan även annan skräddarsydd produktionsutrustning går i dag att skriva ut, säger han.