Startup

Skickar en miljon toaletter till Filippinerna

Peepoople och UN-Habitat delade tidigare ut ”Peepoos” till översvämningsdrabbade i Pakistan. Foto: Maria Berndtsson/Peepoople
Peepoople och UN-Habitat delade tidigare ut ”Peepoos” till översvämningsdrabbade i Pakistan. Foto: Maria Berndtsson/Peepoople

Brist på vatten och toaletter ökar risken för epidemier efter tyfonen Haiyan i Filippinerna. En miljon engångstoaletter från svenska Peepoople ska lindra nöden.

Publicerad

Sedan i förra veckan kör svenska Peepoople extra skift för att öka tillverkningstakten av företagets självsanerande engångstoalett.

– Vi har just levererat en miljon Peepoo-toaletter till de drabbade på Filippinerna. Jag var själv nere i Tyskland förra veckan, där vi tillfälligt kör produktionen, för att överse leveranserna, skriver företagets vd Karin Ruiz i ett mejl till Ny Teknik.

Engångstoaletterna  delas ut i samarbete med bland annat svenska Röda Korset och beräknas räcka för 35 000 personer i en månad.

Påsen av nedbrytbar plast knyts ihop efter användning varpå innehållet desinficeras med hjälp av urea. De använda påsarna kan efter en tids lagring användas som gödsel.

Peepoople

Vilka är landets framtidshopp?

För sjunde året i rad utser Ny Teknik och Affärsvärlden landets 33 hetaste, unga teknikföretag. 

Här kan du läsa om hur det gått för fem tidigare vinnare.

På 33-listan: 2012, 2013.

Grundat: 2006.

Ort: Stockholm.

Försäljning 2012: 0,7 miljoner.