Startup

Mästarna på statistik köptes upp i våras

Patrik Lundblad, innovationschef och en av grundarna bakom Ncomva, beskrev sig och kollegerna som ”rockstjärnor inom statistik”. I maj blev företaget uppköpt av ett större bolag där de nu spelar en viktig roll. Foto: Simon Wagner Photograpy Ltd
Patrik Lundblad, innovationschef och en av grundarna bakom Ncomva, beskrev sig och kollegerna som ”rockstjärnor inom statistik”. I maj blev företaget uppköpt av ett större bolag där de nu spelar en viktig roll. Foto: Simon Wagner Photograpy Ltd

Många lovande teknikföretag hinner aldrig bli stora innan de köps upp. Forskarna bakom 33-bolaget Ncomva hann bara driva sitt företag i tre år innan det blev uppköpt av en svensk-amerikansk snabbväxare där de nu spelar en viktig roll.

Publicerad

Företag och myndigheter drunknar i data och statistik. Att snabbt och enkelt summera och dra slutsatser av allt material är en stor utmaning.

Ett gäng forskare inom visualiseringsteknik vid Linköpings universitet löste problemet med en programvara som förvandlar stora statistikmängder till levande och illustrativa diagram.

2010 startade de företaget Ncomva som snabbt fick kunder som OECD, Eurostat och FN. På tre år växte företaget till åtta anställda och sex miljoner i omsättning.

I våras vann de en plats på Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-lista över landets mest lovande unga teknikbolag.

Patrik Lundblad, innovationschef och en av grundarna, beskrev företaget som ”rockstjärnor inom statistik”.

Men den spikraka karriären tog en ny vändning. I början av maj i år köptes Ncomva upp av det snabbt växande svensk/amerikanska it-företaget Qliktech som gör programvara för affärsanalys. Företaget är noterat på den amerikanska Nasdaq-börsen, omsätter tre miljarder och har 1 600 anställda.

Fem av forskarna på Ncomva följde med vid köpet och flyttade till Lund där Qliktech har nästan all sin utveckling. Nu hjälper de till att göra en ny och mer lättanvänd version av Qliktechs programvara Qlikview.

– De spelar en viktig roll, intygar Susanne Wahlström, Nordisk marknadschef på Qliktech.

Qlikview används för att analysera informationen som samlas i data-baser hos företag och myndigheter. En säljchef kan till exempel ta reda på hur mycket olika produkter säljer i olika distrikt och hitta faktorer som påverkar försäljningen.

Patrik Lundblad, som numera titulerar sig visualiseringsförespråkare, berättar om flera nya funktioner som hans grupp jobbar med. På en Ipad drar han tag i några försäljningssiffror med fingrarna och när han släpper ner dem förvandlas de till ett diagram.

– Du vill jobba med data på ett naturligt sätt och kunna zooma in på var försäljningen skett, men också var den inte skett.

Det ska också gå lätt att samarbeta kring statistik. Patrik Lundblad visar hur flera personer kan jobba med en presentation inför ett viktigt beslut.

– Till skillnad mot Powerpoint har du hela tiden kontakt med rådata och kan vrida och vända på olika parametrar.

Målet är att alla på ett företag ska kunna jobba och fatta beslut utifrån aktuella data och inte vara beroende av att det trillar ner en rapport.

– Nu kommer en ny generation som är vana vid att snabbt hitta data. Precis som du söker på Google i privatlivet så ska du kunna söka i Qlikview när det gäller företagets data.

Patrik Lundblad är nöjd med uppköpet.

– Det var bra att bli uppköpt av ett svenskt företag med en svensk kultur.

Ncomva

Vilka är landets framtidshopp?

För sjunde året i rad utser Ny Teknik och Affärsvärlden landets 33 hetaste, unga teknikföretag. 

Här kan du läsa om hur det gått för fem tidigare vinnare.

  • På 33-listan: 2013.
  • Grundat: 2010.
  • Ort: Norrköping.
  • Köptes i maj 2013 av Qliktech.