Startup

Goo Technologies fixar rörlig grafik på webben

Från Nikes interaktiva kampanj som skapades med hjälp av Goo Technologies verktyg. Foto: Goo Technologies
Från Nikes interaktiva kampanj som skapades med hjälp av Goo Technologies verktyg. Foto: Goo Technologies
Marcus Krüger Foto: David Lundberg
Marcus Krüger Foto: David Lundberg

33-LISTAN. När sportföretaget Nike tillsammans med Google gjorde en kampanj med interaktiv 3d-grafik på webben under fotbolls-vm förra året tog man hjälp av Goo Technologies.

Publicerad

Hos det unga Stockholmsföretaget är förhoppningen att företagets molnplattform Goo Create ska bli interaktiv webbgrafiks motsvarighet till Photoshop – det dominerande verktyget för bildredigering.

Webbutvecklare har tidigare använt sig av Flash för webbgrafik. Den tekniken har spelat ut sin roll och är nu på väg att ersättas med det som kallas html5 och WebGL. Till skillnad från Flash är WebGL en öppen standard, som dessutom fungerar i såväl datorer som bärbara prylar.

– Vår ambition är inte att introducera ett eget grafikformat utan att leverera det bästa verktyget för den standard som alla rör sig mot, säger Marcus Krüger, en av bolagets tre grundare.

Goo Technologies utvecklar ett webbaserat verktyg för den som vill skapa interaktiv 3d-grafik för webben, men också den molntjänst som behövs för att distribuera det färdiga resultatet.

I ett första steg är det digital marknadsföring som Marcus Krüger och hans kollegor satsar på.

– Det är en bransch där väldigt många letar efter alternativ till Flash och där vi kan bidra med teknik för att bygga interaktiva kampanjer. Eftersom WebGL fungerar på i stort sett alla plattformar går det att bygga en kampanj som fungerar lika bra överallt.

Och redan ett drygt år efter att den första betaversionen av Goo Create lanserades kan företaget skryta med flera fjädrar i hatten. Nike är ett exempel, brittiska varuhuskedjan Marks & Spencer ett annat.

Goo Technologies

Gör: Utvecklingsverktyg för webbgrafik.

Ort: Stockholm.

Startår: 2012.

Anställda: 30.

Omsättning 2014: 9 Mkr.

Riskkapital: 40 Mkr.

Huvudägare: Grundarna, Moor & Moor.