Startup

Findity: Vinka farväl till papperskvittot

Fyra av grundarna till programvaruföretaget Streamserve, som såldes för över 500 miljoner kronor häromåret, fick en ny idé. Att digitalisera kvittohanteringen.

Publicerad

Vem orkar bry sig om något så osexigt som skrynkliga kvitton? Inte många. Men tanken satte fart på hjärncellerna hos grundarna av Ludvikaföretaget Findity.

Fyra av dem hade redan tidigare bevisat att de kunde en del om dokumenthantering. Deras första bolag, Streamserve, såldes 2010 till kanadensiska Opentext för över 500 miljoner kronor.

Resultatet av de nya funderingarna är den nya molntjänsten sparakvittot.se, som hjälper konsumenter att hålla ordning på sina kvitton.

Tjänsten är gratis för konsumenten. Över 55 000 svenskar har redan laddat ner appen som finns för Android, Iphone och Windows Phone.

Findity har tagit fram en lösning som kopplar samman det digitala kvittot med de stora kassasystem som används av den svenska handeln. Systemen testas redan av ett 30-tal företag, bland annat flera Interflorabutiker och möbelkedjan Em. Butikerna slipper den dyrbara kvittohanteringen och får samtidigt en ny kanal till sina kunder. För detta betalar de en anslutnings- och månadsavgift till Findity.

Handlarna kan exempelvis välja att bifoga skötselråd, bruksanvisning och garanti med det digitala kvittot.

– Och tänk dig att en butikskedja skulle tvingas återkalla 70 000 barnstolar. Med vår lösning når de snabbt ut med information till de kunder som köpt stolen, säger Per Einarsson, utvecklingschef på Findity.

Med en digital lösning slipper handeln dessutom debatten om det giftiga ämnet bisfenol A i papperskvitton.

Findity har redan spenderat ungefär 17–18 miljoner kronor på utveckling av sitt system. På väg är också en integration med de ekonomisystem som finns ute hos företagen för att underlätta kvittohanteringen i samband med utläggsräkningar.

En höjdpunkt i början av året var när Skatteverket jämställde det digitala kvittot med det av papper för ekonomisk redovisning.

Om fem år räknar Finditys ledning med att omsätta ungefär 100 miljoner kronor i Sverige, med en rörelsemarginal på över 30 procent. Bolaget planerar också för en internationell expansion.

Men det är lång väg dit. Årets stora utmaning är att få ett antal stora kedjor som kunder. Gärna någon dagligvaruhandel. Diskussioner pågår.

Findity

Gör: Digital kvittohantering.

Ort: Ludvika.

Startår: 2011.

Anställda:14.

Omsättning: 2012: 0.

Riskkapital: 0.

Huvudägare: Grundarna.