Populärteknik

Vi glider in mot Vasaloppet

I strålkastarljuset. Silvas värstingmodell Powertrail kan vara något för Vasaloppsåkare som tränar efter jobbet. Ljuset ger en stark ljuskägla 140 meter rakt fram på spåret och ett svagare ljus i omgivningen så att du också ser skidspetsarna. Batteriet laddas med usb-kabel, ljusstyrkan är hela 1?300 lumen och lampan väger 190 gram. Pris: 4?300 kronor.
Revolutionerande stavrem. Handremmen Skigo Powerstrap 1.0 har inte kardborrband utan en ratt för att ställa in passformen. Den nya låstekniken kommer från Boa Technology. Man spännner remmen genom att trycka på ratten och skruva medurs. För att låsa upp drar man ratten rakt upp. Det går lätt att göra i farten, skriver tidningen Vasa­löparen som testat och kallar produkten för ”revolutionerande”. Pris: 500 kronor.
Proffsiga skatepjäxor. Det här är en av de styvaste skatepjäxorna tack vare en sula i karbonkomposit. Elitåkarna gillar också att manschetten går att ta bort när skidan ”nyper” lite i uppförsbackarna. Det sägs att Petter Northug använder modellen Alpina Esk Pro. Pris: 4?200 kronor.
Trälagg i löparspåret. Varför vara som alla andra plastiga typer? Testa skidan Track i björk eller ask i nästa par löparskidor. Den har en bas av hickory med kanter av det ännu hårdare materialet lignostone, ett material som uppfanns 1915 och består av ett komprimerat preparerat bokträ. Pris: 5?700 kronor.
Med tränaren på armen. I pulsklockan Polar V800 slipper man en separat gps-enhet och kan mäta höjden mer noggrant tack vare barometern, skriver tidningen Vasa­löparen som testat den nya modellen. Klockan ger även råd om återhämtning och säger till om du är ”undertränad”. Pris: 4?500 kronor med pulssensor.
Snajdig i spåret. Spirit Carbonic Red Edition sticker ut bland andra skidglasögon med sin design. Med det nya vippsystemet går det lättare att fälla upp skärmen. Glasögonen fungerar lika bra som skydd mot solen som snön, och sitter tätt mot huvudet. Två linser och hårt fodral ingår. Pris: 1 200 kronor.

MACKAPÄRER. Snart är det dags för Vasaloppet. Tryter tekniken och kondisen kan man ju alltid köpa sig lycka ute i skidspåret, resonerar Helen Ahlbom.

Publicerad

Ny Teknik garanterar inte inköpsställenas leveranssäkerhet, priser eller kvalitet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här