Populärteknik

Vart tog vetenskapen vägen?

Shawn Otto, vetenskapsjournalist och författare. Foto: Kaianders Sempler

Den amerikanske vetenskapsjournalisten och författaren Shawn Otto har bekymrat sig över att amerikanska väljare ökar sitt avståndstagande till akademisk forskning. 2007 startade han organisationen ”Science Debate” för att försöka föra upp naturvetenskap på politikernas agenda. Inför presidentvalet 2012 har Barack Obama och Mitt Romney svarat på en rad frågor om hur de ställer sig till teknik och vetenskap.

Publicerad

Den amerikanska republikens grundare, de som brukar kallas ”The Founding Fathers”, var upplysningsmän och satte vetenskapen som ledstjärna för samhällsutvecklingen. Thomas Jefferson, som skrev den amerikanska självständighetsförklaringen, vurmade stort för forskning och ansåg att demokrati måste bygga på upplysning och vetenskap. Genom forskning kan vi få svar på en rad frågor som är av betydelse för samhällslivet, hävdade Jefferson. Det i sin tur ger oss en gedigen plattform att stå på för vidare debatter. Vi får en möjlighet att seriöst diskutera sakfrågor, inte bara komma med hugskott och tyckanden.

Alla vet att det är tack vare framsteg inom teknik och vetenskap som USA sedan 1800-talets senare del har intagit tätplatsen bland världens länder. Så varför har då väljarna under de senaste decennierna alltmer vänt ryggen mot forskning och naturvetenskap?

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här