Populärteknik

Svarta svanar

En kraftig solstorm kan i värsta fall slå ut elnätet, få gps-systemet att ge fel uppgifter, omöjliggöra flygets och sjöfartens navigation och radiokommunikationer, få tåg att kollidera, slå ut satelliter och grilla eventuella astronauter i rymden till kol.

Publicerad

Det finns inga svarta svanar. Det hävdade Aristoteles, och använde uttrycket som symbol för absurditeter. Men han hade fel. Det finns svarta svanar i Australien, men det kunde han inte gärna veta på sin tid. Han visste ju inte ens att Australien fanns.

Det faktum att svarta svanar faktiskt finns fick den libanesiske författaren och statistikern Nassim Nicholas Taleb att i en bok med samma namn 2007 använda uttrycket svarta svanar för händelser som är ytterst osannolika och oväntade men som får omfattande konsekvenser för samhället. Exempel på svarta svanar är attacken mot World Trade Center 2001, tsunamin och de följande kärnkrafthaverierna i Fukushima den 11 mars 2011 samt händelserna i Oslo 22 juli samma år. Scenarier som är så hypotetiska att de inte tas på allvar förrän de inträffat.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här