Populärteknik

Så ska kossornas rapar bli miljövänliga

Så ska kossornas rapar släppa ut mindre metan. Foto: Alamy

Hur kan man minska utsläppen av kossornas metangas med 99 procent? Låt dem käka torkade rödalger.

Publicerad

I takt med att världens konsumtion av kött ökar har utsläppen av växthusgasen metan blivit större. Metan bildas bland annat i kossornas mage och släpps ut när de rapar. En ko släpper ut drygt en halv kubikmeter metangas om dagen. Men nu har ett forskarlag i Australien upptäckt att man kan minska andelen metan som bildas hos korna med upp till 99 procent – genom att lägga till torkade rödalger i dieten.

– Om vi kan få ut det här på marknaden kan jordbruket bli en av de första sektorerna som kan minska utsläppen dramatiskt, säger forskaren Rob Kinley till sajten ABC.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här