Populärteknik

Så ska kossornas rapar bli miljövänliga

Så ska kossornas rapar släppa ut mindre metan. Foto: Alamy

Hur kan man minska utsläppen av kossornas metangas med 99 procent? Låt dem käka torkade rödalger.

Publicerad

I takt med att världens konsumtion av kött ökar har utsläppen av växthusgasen metan blivit större. Metan bildas bland annat i kossornas mage och släpps ut när de rapar. En ko släpper ut drygt en halv kubikmeter metangas om dagen. Men nu har ett forskarlag i Australien upptäckt att man kan minska andelen metan som bildas hos korna med upp till 99 procent – genom att lägga till torkade rödalger i dieten.

– Om vi kan få ut det här på marknaden kan jordbruket bli en av de första sektorerna som kan minska utsläppen dramatiskt, säger forskaren Rob Kinley till sajten ABC.

Specifikt är det rödalgen asparagopsis taxiformis som gett bäst resultat. Forskarna lät konstruera en artificiell våm (namnet på förmagen hos idisslare) och laborerade med varianter av gräs, substrat och torkade alger. Därpå studerade de jäsningsprocessen.

– När gasen bildas uppstår ett tryck och på så sätt kan vi se hur stor del metan det är i gasen, säger Rocky De Nys, professor i vattenbruk.

Läs mer:

De Nys uppger att försöken än så länge inte bara prövats i artificiella magar, utan också på får. När forskarna adderade en liten mängd rödalger – två procent av det totala intaget – producerade fåren mellan 50 och 70 procent mindre metan över en period om 72 dagar.

– Det finns med andra ord redan ett väletablerat exempel, säger De Nys.