Populärteknik

Kärnvapenterrorister och försmådda älskare

Nej, kärnvapenterrorism har världen hittills varit förskonad från. Men sedan andra världskrigets slut har det faktiskt genomförts en hel del mer eller mindre lyckade attentat, där radioaktiva ämnen varit inblandade. Det kom fram när svenska Pugwashgruppen den 15 maj höll seminarium om "Kärnkraft, kärnvapen och terrorism" på Kungliga Vetenskapsakademien.

Publicerad

I krig och kärlekär som bekant allt tillåtet. Så det är inte konstigt att en stor del av de attentat där radioaktiva ämnen har varit inblandade har handlat om passion och försmådd kärlek.

1961exploderade en liten fältreaktor under en militärövning i Idaho Falls, USA. Apparaten var stor som ett fältkök, och användes för att ge ström till trupper ute i fält. Den var mycket enkelt utförd. Högst upp satt en styrstav som drogs upp för att starta kedjereaktionen. För säkerhets skull var den försedd med ett märke, ungefär som på en oljesticka på en bil. Tanken var att man inte fick dra upp stickan längre än så. Men en dag var det någon som drog ut stickan helt och hållet och försvann. Apparaten exploderade och tre personer omkom.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här