Populärteknik

Higgspartikeln och storskalig forskning

Det kostar stora pengar för ett land att ligga i forskningsfronten, och det blir allt besvärligare för forskarna att få politikerna att öppna kassakistorna. Inom många forskningsfält, som partikelfysiken, astronomin och rymdforskningen, är det bara i form av stora internationella projekt som forskningen kan bedrivas.

Publicerad

Det är den 14 juli 2012 och jag befinner mig i Dublin som deltagare i den europeiska vetenskapskonferensen ESOF2012. På scenen i kongresspalatsets stora plenisal uppträder Cerns chef Rolf-Dieter Heuer. Det är hans stora dag. I målande ordalag och med stora gester berättar han hur hans team vid den stora acceleratorn LHC – the Large Hadron Collider – äntligen har funnit Higgs boson, den undanflyende partikel som gör den så kallade standardmodellen fulltalig. Det är Higgs boson som enligt modellen ger kvarkar och elektroner massa.

Rolf-Dieter Heuer är stolt som en tupp. Han kan inte nog prisa Cern, Europa och de tusentals fysiker som gjort fyndet av higgsbosonen möjligt. Kameror blixtrar. Alla applåderar entusiastiskt.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här