Gruvliga problem i Brasilien

KAIANDERS. I oktober hölls den internationella gruvkonferensen World Mining Congress i Rio de Janeiro. Brasilien hör sedan 1700-talet till världens största gruvnationer och malmexportörer, men faktum är att lilla Sverige är världsledande vad gäller produktivitet, automation, säkerhet och införd modern it-teknik. I alla fall om man får tro gruvindustrin själv.

Publicerad Uppdaterad

Han hette egentligen Joaquim José da Silva Xavier men kallades allmänt för ”Tiradentes”. Detta eftersom han för att dryga ut inkomsterna från sin tjänst som fänrik i armén även drog ut tänder på folk med tandvärk. I slutet av 1700-talet stod han i spetsen för en grupp radikala gruvägare som ville befria Brasilien från det koloniala oket och införa modern republik som i USA.

De sammansvurna gick under namnet ”inconfidencias”, viket betyder ungefär de illojala. Många av dem var unga män från fina familjer som varit i Nordamerika eller Europa och kommit i kontakt med republikanska och liberala idéer. En av dem var faktiskt son till den portugisiske guvernören i det guld- och -mineralrika området Minas Gerais norr om Rio de Janeiro.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här