Ansari får sista-minuten biljett till rymden

2006-08-22 13:33 Håkan Abrahamson  
Anousheh Ansari

Iranskfödda affärskvinnan Anousheh Ansari får chansen att överta den japanske affärsmannen Daisuke Enomotos biljett till rymdstationen ISS den 14 september. Läkarna förbjuder Enomoto att resa av hälsoskäl.


Anousheh Ansari och hennes svåger Amir Ansari gjorde sig en förmögenhet i telekombranschen i USA, och använde en del av sin förmögenhet till att ordna rymdtävlingen Ansari X Prize för några år sedan.

Tävlingen gick ut på att bygga ett rymdskepp som kunde ta turister på en kortare rymdtripp och tillbaka. Tävlingen vanns av Burt Rutan med Space Ship One.

Idag ägnar sig familjen åt att ge finansiellt stöd till företag som bygger rymdfarkoster för turistresor.

Den 38-åriga Anousheh Ansari har tränat för en kommande rymdfärd i Moskva, och bedöms nu ha goda chanser att få överta Enomotos biljett ombord på den ryska rymdfarkosten Soyuz TMA9.

Avfärden är planerad till den 14 september och i priset för resan, uppskattningsvis 20 miljoner dollar, ingår en tio dagar lång vistelse ombord på rymdstationen ISS.

Ansari blir den fjärde rymdturisten totalt och första kvinnliga rymdturist som besöker rymdstationen. Tidigare har miljonärerna Dennis Tito, Mark Shuttleworth och Greg Olsen gjort liknande resor.

Biljettintäkterna är en välkommen extrainkomst för den ryska rymdorganisationen, som ständigt har brist på pengar.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS