Populärteknik

715 nya världar funna

Rymdsonden Kepler har i ett enda svep upptäckt ytterligare 715 hittills okända exoplaneter, meddelar Nasa. Minst fyra av dem är jordliknande och ­ligger i den beboeliga zonen runt sina moderstjärnor.

Publicerad

Bara för några decennier sedan var det en världssensation varje gång en planet utanför vårt solsystem upptäcktes. I dag är vi mer blasé. Kanske för att nya världar blivit vardagsmat. Förra onsdagen, den 26 februari 2014, meddelade Nasa att analys av data visade att rymdsonden Kepler hade upptäckt ytterligare 715 planeter runt främmande stjärnor. Det gör att vi i dag känner över 1 800 exoplaneter. Åtminstone fyra av dem är jordlika och befinner sig i den beboeliga zonen runt sin moderstjärna.

Trots upprepade tekniska problem har rymdsonden Kepler kunnat samla in mängder av data sedan 2009, då den två år försenad äntligen sköts upp och placerades i bana runt solen. Kepler är i princip en stor digitalkamera med tillhörande spegelteleskop. Huvudspegeln är 1,4 meter i diameter och i fokalplanet sitter 42 CCD-sensorer, var och en med 2 200 x 1 024 bildpunkter. Tillsammans ger detta en total upplösning av 95 megapixlar. Nästan ofattbart mycket år 2009, men ryms snart i en vanlig konsumentkamera.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här