Tekniknyheter

Mjölken som är färsk i månader

Bruce Applegate är en av forskarna som utvecklat metoden för hållbar mjölk. Foto: Purdue University

Med en ny metod kan mjölkens hållbarhetstid förlängas till nio veckor.

Publicerad

Pastörisering är den vanligaste metoden för att ta död på skadliga bakterier och mikroorganismer i mjölk. Processen innebär att mjölken hettas upp till omkring 70 grader Celsius och sedan kyls snabbt till fyra grader. Men alla bakterier försvinner inte och efter omkring en vecka börjar mjölken smaka illa.

Men nu har forskare vid Purdue University i USA utvecklat en ny värmemetod som håller mjölken färsk i upp till nio veckor, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här