Startup

Vården vill få patienter att röra på sig mer

Sensorn fästs på överkroppen eller överarmen och följer hur mycket man rör på sig. Foto: Magnea

Vården kan spara pengar genom att få fart på patienterna. ”Mer aktivitet minskar riskerna för följdsjukdomar”, säger Johan Hedevåg, läkare och vd för Stockholmsföretaget Magnea som utvecklat en aktivitetsmätare för vården.

Publicerad

Mätaren innehåller gyro och accelerometer precis som ett vanligt aktivitetsarmband. Skillnaden är att den anpassats för vården och placeras på överarmen eller bålen.

– Det gör att vi får större precision när vi tolkar rörelserna, säger Johan Hedevåg.

En klinisk studie på Karolinska Institutet, KI, har visat att patienterna blev 30 procent mer aktiva när de fick återkoppling på hur mycket de rörde sig.

– Forskning visar att ökad aktivitet minskar risken för trycksår och följdsjukdomar som i sin tur ökar både vårdtider och kostnader, säger Johan Hedevåg.

Det gäller även för äldre. I ett utvecklingssamarbete med vårdföretaget Attendo testas systemet på två äldreboenden.

Testpersonerna kan följa sina aktiviteter på en surfplatta där de också får feedback och individuella program. Personalen kan ta del av analyserna och får larm vid plötsliga fall.

Magnea startade förra året ur ett samarbete mellan KI, KTH och Stockholms läns landsting. I bolaget arbetar tio anställda och konsulter och företaget har tagit in 1,9 miljoner kronor i riskkapital.

Nästa steg är att utveckla en ny och mindre version av hårdvaran tillsammans med en strategisk samarbetspartner.

Gilla Ny Teknik på Facebook!