Startup

Samarbetet får idéerna att växa som svampar

Emma Nordell jobbar med produktutveckling på Lantmännen. Hon har varit med i utvecklingsprocessen av ett speciellt instrument som ska undersöka en wiernerbrödsdeg – utan att fingrarna behöver nudda degen. Foto: Daniel Nilsson
Skördad svampmassa. Foto: Daniel Nilsson

Lantmännen har samarbetat med inkubatorn Sting i fem år för att skapa mer affärer av sina innovationer. Svampproteiner som livsmedel är ett av resultaten.

Publicerad

Lantmännens etanolanläggning Agroetanol i Norrköping är landets största producent av etanol till drivmedel. Där testas svamp för att effektivisera processen, och några utvecklare ville undersöka om resterna av svampen även kunde användas som proteinrikt foder.

Efter att ha deltagit i Lantmännens acceleratorprogram Växthuset, insåg utvecklarna att en bättre idé vore att förädla svampmassan till livsmedel. Marknaden för vegetabiliska proteinkällor är för närvarande under kraftig tillväxt

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här