Startup

Salming investerar i svensk robothandske

Foto: Bioservo Technologies

Bioservo, som utvecklat en robothandske som kan ge extra styrka i svaga händer, tar in 22 miljoner kronor i riskkapital. Bland investeraren finns det före detta hockeyproffset Börje Salming.

Publicerad

Bioservo Technologies grundades 2006 och har sina rötter på KTH och Karolinska Institutet, KI. Handsken från Bioservo – kallad Servohandsken – skapades för att hjälpa personer som exempelvis lider av nerv- eller muskelsjukdomar och därför behöver ett extra grepp eller större uthållighet när de använder olika verktyg.

Servohandsken kan bland annat känna av vad användaren vill göra, exempelvis fatta tag i en hammare, och sedan stärka greppet automatiskt.

– När man har handsken på sig känns det egentligen som att man har en starkare hand. Du kan hålla i ett verktyg som väger två kilo utan att tappa det, och du kan hålla i ett ägg utan att krossa det. Kraften tillförs proportionerligt, säger Tomas Ward, vd för Bioservo.

Läs mer:

Bland företagets större kunder märks Arbetsförmedlingen, som köpt in handskar till exempelvis personer som behöver dem för att kunna komma tillbaka till jobbet efter en skada.

Nästa steg för Bioservo blir att ta fram en produkt riktad till tillverkningsindustrin. I och med det har man tagit in 22 miljoner kronor genom en nyemission. Bland de som pumpar in pengar finns Håkan Björklund, tidigare vd för läkemedelsbolaget Nycomed, och före detta hockeyproffsen Börje Salming och Fredrik Olausson.

Läs mer:

Bolaget har redan ett samarbete med General Motors och Nasa kring utvecklingen av den nya robothandsken, anpassad för tillverkningsindustrin.