Startup

Klarnagrundare startar jättehubb för entreprenörer

Fronten på vad som ska bli Norrsken House i centrala Stockholm. Foto: Morgan Ekner

Klarnas medgrundare Niklas Adalberth satsar 170 miljoner kronor på stiftelsen Norrsken. Målet: Hitta lösningar på svåra samhällsproblem med ny teknik. Nu står det klart att man ska bygga en jättehubb i centrala Stockholm – med plats för 300 sociala entreprenörer.

Publicerad

Det har nu gått drygt tio år sedan betalföretaget Klarna grundades. En av de som var och startade bolaget är Niklas Adalberth, som var vice-vd i företaget fram till 2015, då han bestämde sig för att hoppa av och i stället satsa på att arbeta med välgörenhet.

I juni kom nyheten att Niklas Adalberth startar stiftelsen Norrsken, som har det uttalade målet att lösa de stora samhällsutmaningarna med hjälp av ny teknik.

I dag måndag stod det klart att nästa steg i välgörenhetssatsningen blir Norrsken House – en 2 400 kvadratmeter stor lokal i Spårvagnshallarna i centrala Stockholm. Här håller det just nu på att beredas plats för cirka så kallade 300 sociala entreprenörer.

– Under min tid på Klarna träffade jag många av de stora välgörenhetsorganisationerna. Det är svårt för dem att investera i ett it-projekt med osäker utgång när man är beroende av donationer. It handlar mycket om att våga chansa litegrann, säger Niklas Adalberth till Ny Teknik.

Sverige och Stockholm har hamnat på it-världskartan tack vare företaget som exempelvis King, Minecraft och Klarna. Men i it-världen mäts alltid framgången i hur högt bolagen är värderade, enligt Niklas Adalberth.

– Det finns ett område - samhällsnytta - där det nästan helt saknas it-satsningar. Det handlar om att använda teknik för att göra maximalt gott, inte bara tjäna pengar.

Med Norrsken House siktar man på att bygga upp vad man hävdar ska bli ”Europas största hubb för en bättre värld”. I lokalerna kommer förutom kontorsplatser det också bland annat att finnas en film- och tv-studio, 3d-skrivare, meditationsrum, vr-utrustning och en förläsningsyta som ska kunna användas av både interna och externa föreläsare.

Hela huset - samt övriga delar av Norrskens verksamhet - finansieras med hjälp av en investering på 170 miljoner kronor från Niklas Adalberth.

– Jag är en så länge ensam investerare, men tanken är att andra ska kunna investerare i stiftelsen på sikt. Planen är att vi ska slå upp portarna i januari 2017, och just nu söker vi även duktiga programmerare samt frontend- och fullstack-utvecklare som vill vara med och utveckla Norrskens verksamhet.

Det finns redan flera startup-hubbar i Stockholm. Behövs det verkligen en till?

– Det återstår att se. Och ja, det finns många hubbar, men vi hoppas kunna täcka en vit fläck som finns i startup-Sverige, och det handlar sig om socialt entreprenörskap. Tanken är att vi ska annordna föreläsningar, workshops och annat för medlemmarna. På sätt tror vi att Norrsken House kan bli en viktig mötesplats för företag och startups som vill satsa på att förbättra världen med hjälp av teknik.

Du sitter fortfarande kvar i Klarnas styrelse. Vad blir din roll i Norrskensprojektet?

– Mitt styrelsearbete tar försvinnande lite tid i anspråk, vilket gör att jag kommer kunna lägga ner hjärta och själ på Norrsken och verksamheten där.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Fakta

Norrsken är privatfinanserad stiftelse som lanserades i juni.

Niklas Adalberth, medgrundare till Klarna, har investerat 170 miljoner kronor i projektet.

Verksamheten är indelat i tre verksamheter. Den första är ett slags labb inom Norrsken, där man satsar på att utveckla egna tjänster - exempelvis visselblåseappen Klarity.

Inom Norrsken drivs också en inkubatorsverksamhet som inledningsvis bland annat knutit till sig bolagen Welcome App, som ska förenkla mötet mellan svenskar och asylsökande, samt Just Arrived, en app som ska hjälpa nyanläda att hitta jobb.

Det tredje benet i Norrskens verksamhetsdel blir Norrsken House, ett jättekontor på 2 400 kvadratmeter med plats för 300 personer.