Startup

Donya Labs: Fantastiskt att få Microsoft som köpare

Ulrik Lindahl och Koshi Hamedi (till höger i bild), medgrundare av Linköpingsbolaget Donya Labs, som nu blir en del av Microsoft. Foto: Koshi Hamedi

Svenska Donya Labs köps upp av Microsoft. Deras nya uppdrag: Att förverkliga jättebolagets framtidsvision om att göra 3d-teknik tillgänglig för alla.

Publicerad

På tisdagskvällen kom nyheten att det svenska 3d-teknikbolaget Donya Labs ska köpas upp av Microsoft.

Bolaget, som grundades 2006 och har sin bas i Linköping, har tagit fram programvaran Simplygon, som kan användas för att komprimera avancerad 3d-grafik. Bland Donya Labs kunder märks stora spelbolag som Activision Blizzard och Square Enix, och företagets teknik har bland annat använts till kända speltitlar som Grand Theft Auto 5, Forza Motorsport.

– Det här känns fantastiskt, och vi är väldigt glada. Microsoft är den köparen som vi har velat ha. En betydande anledning till att vi startade bolaget för tio år sedan var att vi trodde på interaktivt 3d-grafik som en framtidsteknik. Vi har byggt programvara Simplygon som kan användas för att kunna optimera 3d-data, och just den optimeringen kommer att vara nyckeln till att göra 3d-teknik tillgänglig för alla, säger en något omtumlad Koshi Hamedi, medgrundare av Donya Labs, till Ny Teknik.

För tid sedan tog Donya Labs steget över till att börja utveckla versioner av sina verktyg som är anpassade för virtuell verklighet och augmentet reality, ofta förkortat ar, som är två starka trender inom teknikvärldens just nu.

Läs mer:

I oktober förra året gick Microsoft ut med en ny strategi – ”3d for everyone”, som bland annat innebär en storsatsning på 3d-teknik i deras programvaror, bland annat i klassiska MS Paint, och till ar-plattformen Hololens.

– I och med det insåg vi att någon av jättarna äntligen hade fattat det här med 3d-teknik. Det höjde vårt intresse för Microsoft – och det visade sig att de också var intresserade av oss. Sex månader sedan är affären ett faktum, säger Koshi Hamedi.

Efter att uppköpet är klart ska Donya Labs bli en del av den prestigefulla avdelningen Windows and devicies hos Microsoft. Deras uppdrag blir att vara med och förverkliga teknikjättens framtidsvision om att göra 3d-teknik mer tillgänglig.

– Eftersom våra egna framtidsmål har varit mycket snarlik Microsofts ser vi verkligen framemot att göra verklighet av deras vision. Alla som har sett Star Wars har väl någonsin drömt om att kunna skapa egna hologram, eller hur?

Koshi Hamedi och medgrundaren Ulrik Lindahl följer med till Microsoft. Det samma gäller även ”de flesta” av bolagets 33 andra medarbetare, enligt Hamedi.

Läs mer:

– Vårt team har en världsunik kompetens inom 3d, och de kommer att jobba från Linköping även fortsättningsvis.

Kommer ni kunna fortsätta jobba med de partners och kunder som ni har i dag?

– Exakt hur det blir är för tidigt att uttala sig om i nuläget. Men vi kommer självklart att fortsätta stödja våra befintliga kunder.

Frågan på allas läppar: Hur mycket betalar Microsoft för Donya Labs?

– Det kan vi inte uttala oss om. Men jag kan säga så här mycket: Vi är mycket glada, säger Koshi Hamedi.