Startup

Damberg gjorde ”shoutout” till startups

Näringsminister Mikael Damberg (S). Foto: Maja Suslin / TT

Näringsminister Mikael Damberg vill att unga teknikföretag ska vara med och lösa fem viktiga samhällsutmaningar som regeringen har ringat in.

Publicerad

Det var under konferensen Sthlm Tech Fest som Mikael Damberg tidigare i veckan passade att sträcka ut en hand till svenska startups.

Bakgrunden är det samverkansprogram som regeringen presenterade i juni. I det har man identifierat fem stora samhällsutmaningar som Sverige behöver möta för att stärka sin globala innovations- och konkurrenskraft.

Dessa områden är nästa generations resor och transporter, smarta städer, uppkopplad industri och nya material, cirkulär och biobaserad ekonomi och life science.

Läs mer:

Den första september gick regeringen ut med att man satt ihop fem samverkansgrupper som ska ta fram idéer om jobbmöjligheter och nya innovation inom de fem områdena. Representerade i de nya samverkansgrupperna finns bland annat Ikea, H&M, Ericsson samt flera högskolor och fackliga organisationer.

Läs mer:

Nu hoppas Mikael Damberg är att unga teknikföretag ska vilja samarbete med storbolagen om att ta fram innovativa lösningar.

– Om startupbolagen kontaktar oss ska vi se om det går att hitta mötespunkter mellan innovationsprogrammen och den starka startupscenen. Det är en shoutout, som jag förstår att det heter på startup-språk, sade näringsministern i en kommentar till Di Digital.