Startup

Uppstartsbolagen siktar på världsmarknaden

Med sikte på världen. Nystartade Umeåbolaget Luna LEC vann en plats på årets 33-lista med sin teknik för tunna och böjbara ljuskällor. Foto: Malin Grönborg
Epishine var första bolaget att knipa en plats på årets 33-lista. Foto: Kalle Wiklund

De kom. De presenterade. De segrade. Epishine och Luna LEC är de första bolagen att ta plats på årets 33-lista.

Publicerad

Under tio års tid har Ny Teknik och Affärsvärlden samlat landets hetaste teknikbolag på sin årliga 33-lista. Sedan starten har 191 företag passerat genom nålsögat – däribland uppmärksammade Spotify, Atlas Antibodies och Tobii.

Nu kan vi lägga till två nya namn bland 33-bolagen: solcellsföretaget Epishine, med bas i Norrköping, samt Luna LEC, som kommer från Umeå och utvecklar en ny sorts tunna, flexibla ljuskällor.

Segrarna korades när 33-listans turné genom landet startade under förra veckan, med första stoppen i ett vintrigt Linköping och Umeå.

I Linköping flockades entreprenörer, studenter och flera tidigare 33-listan-vinnare för att se på när tre av regionens hetaste nystartsföretag – Linkura, Voysys och Epishine – intog scenen på Creactive i Mjärdevi Science Park för att charma publiken med så kallade hisspitchar: 60 sekunder långa presentationer där bolagen berättar om sina innovationer.

När bolagen senare hade intervjuats av Ny Teknik och en lokal jury, stod det klart att purfärska Norrköpingsbolaget Epishine var kvällens segrare.

Bolaget grundades i juni förra året och utvecklar en ny typ energieffektiva och billiga solceller som dessutom är metallfria.

– Det känns fantastiskt. Att hamna på 33-listan är en viktig bekräftelse på att den teknik vi utvecklar verkligen har potential, säger en omtumlad Mattias Josephson, vd för Epishine, sekunderna efter att han stigit av scenen.

Epishine grundar sin teknik på mångårig forskning inom organiska solceller som bland andra professor Olle Inganäs står bakom. Själv har Mattias Josephson en bakgrund bland annat från Dream Park, som byggde ett system för ip-tv och slutligen köptes upp av Motorola.

Bolaget ser två första tillämpningsområden för sin teknik. Det första är superbilliga solceller för utvecklingsmarknader som Afrika. Målet är att konkurrera med kiselsolceller, som fortfarande är relativt dyra.

– Genom att begränsa livslängden på solcellerna till några månader kan vi sänka kostnaden rejält. Vi kallar produkten för ”solar sheets”, och tanken är att de ska vara som ett mellanting mellan engångsbatterier och riktiga solceller.

Det andra användningsområdet som Epishine tittar på är strömförsörjning av internet of things-prylar – till exempel värmesensorer, kameror och larm – som finns inomhus.

– Inomhus, där ljuset ser annorlunda ut än utomhus, är vi redan nu bättre än de vanliga, kiselbaserade solcellerna samtidigt som vi är väldigt tidiga i vårt optimeringsarbete. Det är en bra tajming nu när internet of things tar fart.

I dag har Epishine en handfull kunder som har gjort testinstallationer av tekniken. Bolaget har också fått pengar från Vinnova för att tillsammans med Olofströmsföretaget Safemen experimentera med hur man kan integrera Epishines tunna solceller med takplattor i ett böjligt plastmaterial.

Bolaget må vara nystartat, men ambitionerna är stora. På ett decennium siktar man att nå en omsättning som närmar sig en miljard kronor, med solceller i miljontals iot-prylar och med solceller i glasfasader, hela byar i Afrika och i storskaliga solkraftsanläggningar.

Efter Linköping gick resan vidare till Umeå, där tre färska bolag hade valts ut för att möta publiken och en lokal jury: Smart Video, Luna LEC och Infobaleen.

Konkurrensen mellan bolagen var stenhård, och efter att ha presenterat sin verksamhet för publiken och grillats av juryn utsågs Luna LEC till kvällens vinnare. Bolagets representanter Andreas Sandström, teknisk chef, och Christian Larsen, produktägare, såg påtagligt tagna ut när de klev på scenen i stora salen på Rex Brasserie i centrala Umeå för att ta emot publikens jubel.

– Det här är väldigt stort för oss, säger Andreas Sandström, som utöver Christian Larsen driver bolaget tillsammans med Patric Stafshede, vd, och Shi Tang, produktutvecklare.

Tekniken som gav Luna LEC segern är en helt ny sorts ljuskällor som har skapats med LEC-teknik, det vill säga ljusemitterande elektrokemiska celler. Fördelarna gentemot exempelvis led-lampor är flera. Dels kan LEC-lamporna göras millimetertunna och böjbara – prototyperna ser ut som tunna ljusplattor eller långa band. Dels har bolaget patent på att använda grafen som katod, vilket innebär att lamporna på sikt ska bli helt metallfria och kan återvinnas som plast.

Luna LEC grundades 2012, och har starka band till universitetsvärlden. Tekniken bygger på Ludvig Edmans – i dag fysikprofessor på Umeå universitet – forskning om LEC:ar.

Läs mer:

Nu är man i färd med att utveckla sina första produkter. Beställarna är internationella elektronik- och medicinteknikföretag. Tekniken kommer exempelvis kunna användas inom sjukvården – bland annat i form av en slags armband eller plåster som ger ifrån sig ljus som aktiverar vissa typer av behandlingar mot cancer, eller gulsot hos nyfödda.

– Våra kunder uppskattar behovet till mellan 10 och 100 miljoner ljusplattor per år, säger Andreas Sandström när Luna LEC tar emot Ny Teknik i sitt laboratorium.

Fokus ligger i dag på medicinteknik, men det finns flera andra användningsområden för tryckt elektronik som är högintressanta:

– Biosensorer, smarta etiketter, förpackningar, kontrollpaneler. De närmaste åren kommer fokus att vara på kortlivade produkter innan vi kan visa på lång hållbarhet.

Målet är att bygga upp en egen pilotproduktionslina och utvecklingsavdelning i Umeå, med spetskompetens inom bland annat organisk elektronik.

– Vi vill att vår teknik ska bli så enkel att använda att det går att skriva ut ljusplattor med lysande mönster med en vanlig bläckstråleskrivare, till exempel, säger Andreas Sandström.

Läs mer: Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Spana in resten 33-liste-turnén

Epishine

Gör: Billiga, energieffektiva och organiska solceller.

Ort: Norrköping.

Startår: 2016.

Anställda: 7.

Huvudägare: Grundarna.

Luna LEC

Gör: Tunna, flexibla och billiga ljusplattor.

Ort: Umeå

Startår: 2012.

Anställda: 3.

Huvudägare: Grundarna, Andreas Sandström, teknisk chef, Almi Invest, Uminova Invest.

Nästa stopp på 33-listan-turnén sker i Malmö den 8 mars och i Göteborg den 14 mars.

Där kommer sex bolag från västra och södra Sverige mötas för att kämpa om att säkra två listplaceringar.

Såväl Linkura och Voysys som Infobaleen och Smart Video, som tävlade i Linköping respektive Umeå, har fortfarande chansen att ta sig in på årets 33-lista, som kommer att presenteras på Münchenbryggeriet i Stockholm den 4 april.

Läs mer på 33-listan.se