Startup

Unibap växlar upp – tar in 10 miljoner kronor

Fredrik Bruhn är vd och en av grundarna till bolaget Unibap. Foto: Jörgen Appelgren

33-listeföretaget Unibap tar in tio miljoner kronor i riskkapital från ett konsortium av svenska investerare. Samtidigt tar branschveteranen Gunnar Bergstedt, med förflutet på Ericsson, plats i styrelsen. Den här investeringen gör det möjligt för oss att satsa på fortsatt tillväxt, säger vd Fredrik Bruhn till Ny Teknik.

Publicerad

Uppsala-baserade Unibap har tagit fram ett intelligent omvärldsuppfattningssystem i form av en kraftfull kamera med inbyggt stöd för artificiell intelligens och avancerad bildbehandling, vilket tillsammans med en säkerhetskritisk arkitektur möjliggör ett maskinseende som öppnar för samproduktion mellan människor och robotar.

Det finns också en inbyggd intelligens som bland annat gör att man kan ge roboten instruktioner genom flera olika metoder, däribland tal. Man slipper på så sätt avancerad och dyr robotprogrammering.

Bakom bolaget – som placerade sig på Ny Tekniks 33-lista i våras – står en kvartett forskare och entreprenörer som hämtat inspiration både från rymd- och spelteknik. Ett av bolaget första kunder är amerikanska flyg- och rymdkoncernen Lockheed Martin.

Läs mer: ”Vår nya kamera slår allt Google har”

Nu har Unibap stängt sin första kapitalrunda, där man tagit in sammanlagt tio miljoner kronor i riskkapital – med en option på ytterligare tolv miljoner – från ett konsortium av svenska investerare.

I samma veva tar även Gunnar Bergstedt, med förflutet från Ericsson och finansvärlden, samt Håkan Nytorp, tidigare ABB-chef, plats i bolagets styrelse.

– Gunnar Bergstedt är dessutom en av våra investerare. Håkan Nytorp kommer att representera den tunga industrin i Sverige, och ska hjälpa oss att paketera våra erbjuden på ett attraktivt sätt för industrin, säger Fredrik Bruhn.

Under bolagets brutna räkenskapsår, som avslutades sista juni, ökade omsättningen från tre till cirka åtta miljoner kronor, jämfört med föregående period ifjol. I samband med det har Unibap också gjort de första leveranserna av sina nya processorkort som används i satelliter av flera internationella rymdbolag.

– Tillväxten har skett helt organiskt under året. Rymdtekniken som vi har levererat är redan i operativ drift i rymden, och är tänkt att användas i en konstellation av upp till 300 nya satelliter, säger Fredrik Bruhn.

Vad har ni för kunder i rymdbranschen?

– Det kan jag inte säga, tyvärr. Men det rör sig om företag i den riskkapitalfinansierade new space-rörelsen i Silicon Valley.

Läs mer: Deras kamera ger robotar bättre syn

Planen är nu att använda riskkapitalet man fått in till att växla upp tillväxten. Enligt Unibaps affärsplan ska omsättningen ha kommit upp i 300 miljoner om tre år. För att nå dit satsar man i första hand på att växa på den europeiska och nordamerikanska marknaden.

– Vi har redan levererat system till ett tiotal kunder, och är just nu i färd med inkörning av våra nya produkter. Senare under året kommer vi att börja leverera produkter även till kunder i Sverige men också till fler utomlands, säger Fredrik Bruhn.