Startup

Nu flyttar entreprenörerna in på jobbet

Professor Robin Teigland. Foto: Juliana Wiklund Photography

I stället för att bara hyra en kontorsplats, varför inte också bo med dina kolleger? Handelsprofessorn Robin Teigland om startupscenen och om framtidens arbetsliv.

Publicerad

För 20 år sedan befann sig Robin Teigland, sjätte kvinnan att bli professor på Handels, mitt i det som skulle bli it-bubblan. Hon studerade arbetet på internetkonsultbolaget Icon Medialab, där entreprenören Johan Staël von Holstein var en av grundarna. Hon såg företaget mer än dubblera sin personal och flytta till kontorslokaler vid Hötorget i centrala Stockholm.

– Jag forskar kring informella nätverk i arbetslivet, då man måste vara ute och på företagen, säger hon.

Nu, många år efter it-bubblans kollaps är Stockholm den region i världen med flest så kallade ”enhörningar” per capita, näst efter Silicon Valley. Med enhörning menas inte ett sagodjur, utan ett teknikföretag som värderas till minst en miljard dollar inom tio år från sin start.

Robin Teigland skrev nyligen en rapport om vad som gör att just Sverige blivit så framgångsrikt. En av slutsatserna var att de tidiga erfarenheterna från 90-talets it-bubbla varit till nytta när den nya startupscenen kommit till. Andra fördelar är en bred tillgång till den digitala tekniken, något hem pc-reformen la grunden för redan år 1998.

Läs mer:

Hur viktiga är de nya inkubatorerna och gemensamma kontoren för startupföretag?

– De fyller en jättestor funktion. Du lär dig av andras misstag, du delar resurser. Den här typen av arbetsplatser kan vara väldigt informella, du träffar folk där av en slump och så kanske ni kan samarbeta.

Robin Teigland ger också ett exempel på två entreprenörer som tagit det ett steg längre: I Stockholm finns numera två kollektivboenden som drivs av företaget Tech Farm som har planer på att bygga 100 kollektivboenden runtom i världen.

– Det är ett ”co-living space”, för entreprenör och frilansar. Där ser man att skillnaden mellan privat- och arbetsliv suddas ut. På sätt och vis är det som tiden innan industriella revolutionen, att man har arbete och bostad på samma plats.

Även om relativt få personer har flyttat in på sin arbetsplats håller stora förändringar på att ske. Perspektivet blir extra tydligt när Teigland jämför med hur arbetslivet såg ut på 1990-talet när hon börjat som forskare.

– Den tidens Handelsstudenter siktade på stora industriföretag som Ericsson och Atlas Copco. Nu är det mycket vanligare att satsa på mindre företag eller driva företag själv

Ur ett samhällsperspektiv är det ändå relativt få personer arbetar inom nystartade teknik och it-företag, är det då viktig att satsa på den?

– Om man tittar på tillväxt och var jobb skapas är det inom små och medelstora företag. När det gäller de stora industriföretagen är frågan hur länge jobben kommer att finnas där, när automatisering och robotisering blir vanligare.

– Där tycker jag för övrigt att Trump är helt fel ute, det verkar som han har glömt bort entreprenörerna och små bolag eftersom hans olika förslag bara gynnar stora företag, kommentarer Robin Teigland läget i sitt ursprungliga hemland.

Läs mer:

– Forskare från MIT talar om slutet på kontorsarbetsplatsen och Robin Teigland ser flera fenomen som understryker den trenden. De stora it-företagen, som Google, Facebook och Uber, har relativt få anställda, men kan däremot ha frilansar som utför uppdrag åt dem. Förbättrad teknik för kommunikation, däribland virtuell verklighet, minskar behovet av att fysiskt vara på plats på sitt arbete.

– En trend är att vi kommer att se mycket mer nätverksorienterade jobb, säger hon.

Robin Teigland kommer att tala på 33-listan final i Stockholm, den fjärde april. Boka din biljett på 33-listan.se.