Startup

Besserwisser leder årets 33-fest

Elisabet Höglund och Jesper Rönndahl, stolta vinnare i tävlingen På spåret. Foto: TT / Bo Håkansson

Riksbesserwisser. Det epitetet fick komikern Jesper Rönndahl efter att ha vunnit På spåret två år i rad. Nästa vecka möter han startup-Sverige på 33-listans final.

Publicerad

Två ämnen som särskilt fascinerar Jesper Rönndahl är vetenskap och ny teknik. Ur det intresset växte så småningom föreställningen Framtiden fram. Nu har han samlat sina bästa idéer och tankarna om morgondagens tekniska innovationer i en illustrerad guide.

– Som liten ville jag bli uppfinnare. Jag tycker om att fundera på hur olika forskningsfält kan korsbefrukta varandra, säger Jesper Rönndahl.

Med glimten i ögat tittar han bland annat på hur mänskligheten ska tackla hotet från artificiell intelligens. Och hur antigravitationsplattformar ska kunna ersätta dagens bökiga pendling till och från jobbet.

– I början av 1900-talet upptäckte forskare att bakterier kan alstra el. Den uppfinning från boken som jag är mest stolt över är en elproducerande deodorant som drar nytta av den här tekniken. Jag tyckte helt enkelt att dagens deodoranter var för dåliga, och började fundera på hur de kan förbättras

Mötet med publiken via radioprogrammet Institutet i P3 och under turnén för hans framtidsföreställning har lett till att flera av lyssnarna har fått upp ögonen för forskning, berättar Jesper Rönndahl

– Det är fantastiskt att personer har ändrat sin inställning till livet och kanske valt att söka till en teknisk utbildning bara för att jag har skojat om en elektron någon gång.

Läs mer:

Har du funderat på att starta företag för att förverkliga någon av idéerna?

– Jag har alltid sett mig som mer av en filantrop än entreprenör. Jag kommer med idéerna, som är gratis. Och sedan får någon annan ta tag i de där jobbiga bitarna som teknikutveckling och patentansökningar.

Ett innovationsområde som Jesper Rönndahl tycker är extra spännande just nu är maskininlärning.

– Det är sjukt fascinerande med maskiner som kan lära sig själva att bli bättre på en uppgift. Nu börjar vi se att den sortens teknik tar fart på allvar.

Du är konferencier på 33-listans final i Stockholm. Vad kommer du att bjuda åhörarna på?

– Ohöljd entusiasm. Startups ligger i framkant när det gäller att skapa nya tekniker som förhoppningsvis blir till nytta i framtiden. Jag kommer att dra paralleller till min bok, och kanske bjuda på ett och annat råd under kvällen.

Läs mer:

Årets 33-listefinal

Gör: Komiker och författare.

Ålder: 37

Bor: Stockholm

Aktuell med: Nya boken ”Framtiden: en illustrerad guide”. Konferencier på 33-listans final i Stockholm 4 april. Nya turnén ”Senaste nytt” har premiär 28 april.

33-listan tas fram av redaktionerna på Ny Teknik och Affärsvärlden. Den första listan presenterades 2008, och under åren har 190 bolag varit med – däribland Spotify, Mojang, Izettle och Truecaller.

Årets 33-lista presenteras på Münchenbryggeriet på tisdag 4 april.

Här kan du anmäla dig till finalen: 33-listan.se.