ANNONS FRÅN WESTERMO

På Westermo utvecklas framtidens industriella nätverk

Petra Wernkvist, team leader research and development.

Westermo är ingen nykomling i branschen för teknologisk utveckling. Tvärt om, företaget grundades under den industriella datakommunikationens barndom 1975. Sedan dess har mycket förändras, men ambitionen om att erbjuda världens bästa industriella nätverk består.

Publicerad Uppdaterad

I dag levererar Westermo lösningar till extremt krävande miljöer runt om i världen. Bland annat för tåg, oljeriggar och till gruvindustrin. Att designa, tillverka och utveckla framtidens industriella kommunikationsapplikationer för verksamhetskritiska system är vad företaget gör allra bäst. Ett starkt ledord i arbetet är kvalitet.

Den omfattande testverksamheten på Westermo var det som attraherade testledaren Petra Wernkvist att söka sig till företaget. Hon har arbetat med mjukvarutester i drygt tio år, och sökte sig till tjänsten eftersom rollen kombinerar hennes tekniska intresse med ledarskap.

– Det är en spännande kombination som passar mig som person väldigt bra. Westermo satsar mycket på kvalitet och testautomatisering och arbetar med testtekniker som jag själv tycker är mycket intressanta. Här finns stora möjligheter för mig att utvecklas och utmanas rent tekniskt, berättar Petra Wernkvist.

Den stora styrkan med testsystemet på Westermo menar hon är hur det kvalitetsäkrar en enorm komplexitet genom kombinationen funktion, hårdvara och nätverkskonfiguration.

– Systemet är byggt för att automatiskt täcka in alla dessa kombinationsmöjligheter. Varje natt görs omfattande tester vars resultat analyseras morgonen därefter.

Rollen som testledare innebär att tillsammans med testteamet bygga vidare och underhålla testramverket för att möta framtidens ökande krav samt säkerställa hög kvalitet på Westermos leveranser. Det finns en oändlig mängd kombinationer av mjukvarufunktioner och hårdvara som Westermo ständigt satsar hårt på att kvalitetssäkra. Att hantera denna växande komplexitet är det Petra Wernkvist ser som den stora utmaningen inom testning.

Att arbeta med banbrytande teknologiutveckling förutsätter kvalitet i alla led eftersom produkterna används i en mängd olika industrier.

– Vi tillverkar bland annat kommunikationslösningar för oljeriggar på havsbotten. Där ligger våra produkter inkapslade flera kilometer under vattenytan, vilket är ett exempel på varför kvalitets­ tänket är extra viktigt för oss. Vi säljer också lösningar till tåg och gruvindustrin, och dessa branscher har helt olika förutsättningar och utsätts för helt olika påfrestningar, säger hon och fortsätter:

– Att vara ledande även i framtiden är både en utmaning och en möjlighet som vi tar till vara genom att ligga i framkant när det gäller test och kvalitetssäkring.

Tillsammans med hennes team på tio medarbetare arbetar Petra Wernkvist i teknikens absoluta framkant.

– Jag har inte sett något liknande ramverk för testautomatisering någon annanstans, det är imponerande! Tekniska utmaningar kommer aldrig att sina. Min ambition på Westermo är att fortsätta arbeta med kvalitetssäkring av våra produkter genom att vara med och lyfta vår testverksamhet till nästa nivå.  En av faktorerna som gör att jag trivs och vill stanna här är att ledningen verkligen tar tillvara på medarbetarnas unika kompetenser och erfarenheter. Här finns utrymme för att driva initiativ framåt, idéer tas väl omhand och uppmuntras, säger hon.

Om innehållet

Westermo designar och tillverkar datakommunikationsprodukter för verksamhetskritiska system i fysiskt påfrestande miljöer.

Produkterna används i både infrastrukturapplikationer som transport, vattenförsörjning och energiproduktion samt i processindustrier som gruv- och råvaruframställning.

Den här artikeln har skrivits för Westermo av Borg & Owilli i samarbete med Brand Arena.

Brand Arena är mediebolaget Alma talents avdelning som hjälper varumärken att nå ut med sina budskap i redaktionella miljöer.

I medieplattformen för native och branded content ingår varumärken som Affärsvärlden, Ny Teknik och Lag&Avtal och Dagens Media.