"När körglädjen blir större än bilen"

2016-10-12 16:35 Brand Arena

Nya Mercedes E-Klass Kombi är en veritabel orgie i smarta tekniska lösningar som sätter en helt ny standard inom ett segment som utgör en stor del av den svenska tjänstebilsmarknaden.

Borta är den sista kvarlevande känslan av ”gubbighet” och istället är den ersatt med en tydlig dragning till sportighet där man adderat en helt ny nivå av komfort. Det är svårt att beskriva känslan i ord. Den måste upplevas, men tillsvidare får ni tro på det jag försöker förmedla här nedan.

Den svenska volymmodellen E220 d har utrustats med en helt ny dieselmotor på 194 hk som är ett riktigt lyft jämfört med den något sävliga och högljudda föregångaren. Med ett vridmoment på 400 nm redan vid 1 600 varv, skjuter den iväg bilen 0-100 km/h på 7,7 sekunder.

Toppfarten är 235 km/h och tro mig, jag har testat den på tyska Autobahn! Trots denna höjda prestanda, har Mercedes erkänt duktiga tekniker lyckats med konststycket att hålla den blandade förbrukningen på låga 4,2 l/100 km och CO2 utsläppen på fullt godkända 109 g/km, mycket tack vare den fina 9-växlade automatlådan.

Körkänslan överraskade mig. Kanske inte så mycket på Autobahn där den faktiskt är något av det mest bekväma jag kört. Otroligt tyst, med en mjuk och behaglig gång.

Nej, det var på kurviga småvägar som jag fick en ”aha-upplevelse”. Denna närmare 5 meter (4,93) och 1 780 kg tunga bil kändes riktigt kul att köra, med en härlig styrkänsla och ett chassi som inbjöd till aktiv körning. Just det. En Mercedes E-Klass med körglädje.

Med hjälp av körprogramsväljaren Dynamic Select kan man välja mellan fyra olika körinställningar (Eco, Comfort, Sport och Sport+) beroende på vilket humör man är på. I tillval till detta kan man även få luftfjädring Air Body Control som är ett självjusterande fjädringssystem som hjälper till att hålla en konstant nivå oberoende av last eller vägförhållanden.

I tillägg till detta så kan den utrustas med funktionen Drive Pilot som hjälper till att hålla både kurs och avstånd i farter upp till 210 km/tim. Man behöver inte ens hålla i ratten utan kan låta systemet styra upp bilen. Dock måste man röra ratten var 60:e sekund för att systemet inte ska bromsa in och stanna bilen.

En säkerhetsåtgärd utifall att föraren somnar eller råkar ut för någon akut sjukdom. I kombination med tillvalet COMAND Online kan den adaptiva farthållaren även anpassa bilens hastighet efter de hastighetsbegränsningar som anges på vägmärken. Smarta lösningar som gör långkörningar så mycket bekvämare.

Nya Mercedes E-Klass Kombi sätter en ny standard i komfort och körkänsla för bilar i detta segment. För de som älskar att köra bil och ser själva resan som målet, är detta en självklar kandidat. Den överraskade mig på många plan men framförallt med känslan på krokiga småvägar på väg till tyska Östersjökusten.

 

Vill du provköra nya E-Klass, före alla andra?
Ange ditt mobilnummer så kontaktar Mercedes dig för bokning:

Brand Arena

Aktuellt inom

Senaste inom

Alla tjänstebilar

ANNONS

Debatt