ANNONS FRÅN DHI SVERIGE AB

Från innovationsidé till storslagen produkt

Projektet Future City Flow startade som en vision för trettio år sedan – men de tekniska förutsättningarna saknades. Idag är det verklighet – med en plattform som synliggör lösningar för att minska översvämningar och utsläpp av orenat avloppsvatten.

Publicerad Uppdaterad

Kärnan i projektet är att utveckla lösningar för kommuner och vattenbolag i syfte att optimera drift av avloppssystem och ta rätt investeringsbeslut. I projektet har ett beslutsstödsystem utvecklats som förenklar informationsflödet mellan aktörer som är delaktiga i utformningen av stadens avloppsvattenhantering.

– Det kan vi möjliggöra genom avancerad simulering, analys och målgruppsanpassad visualisering av data som bidrar till att ansvariga kan finna kostnadseffektiva lösningar och optimera styrningen av befintliga system, säger Lars-Göran Gustafsson, vd på DHI Sverige.

Högst modern plattform

Med hjälp av Future City Flow vill man möjliggöra en optimal hantering av avloppsflödena – i närtid och framtid. På det viset undviks översvämningar och onödiga driftskostnader, samtidigt som investeringar görs på rätt plats i rätt tid och utsläpp av orenat avloppsvatten minimeras.

– Vi har lagt mycket krut på att förstå behoven samtidigt som vi har tittat på vilka möjligheter som finns. Resultatet är en digital plattform med den senaste tekniken inom dataanalys och simulering. Detta möjliggör en beskrivning av de komplexa samband som påverkar de problemställningar aktörerna brottas med, säger Lars-Göran Gustafsson.

”Det ska vara roligt att lösa svåra utmaningar”

Bakom projektet, som har fått finansieringsstöd från Vinnova, står DHI Sverige tillsammans med ett tiotal andra aktörer. DHI Sverige sätter innovation och utveckling högt på agendan, med målsättningen att skapa produkter och tjänster som är värdeskapande i branschen.

– Future City Flow är ett lyckat exempel på en sådan produkt, men det hade inte varit möjligt utan kunskap och insatser från övriga parter i projektet, säger Marinette Hagman, projektledare och innovationschef på DHI Sverige och fortsätter:

– Det är viktigt att plattformen är enkel att använda och förstå. Vi insåg tidigt att designen bör efterlikna datorspelens styrka och användarvänlighet – och där är vi faktiskt nu. Vi har en plattform där vi pedagogiskt kan få fram resultat och som samtidigt fungerar som ett undervisningsstöd. Det ska vara roligt att lösa svåra utmaningar.

Ytterligare projekt i pipeline

Som systerprojekt har Future City Water vuxit fram och handlar om att leverera lösningar som säkrar vårt viktigaste livsmedel – dricksvattnet.

­– Tanken är att öka digitaliseringen i hela dricksvattenkedjan för att minimera läckage, säkra tillgång och optimera driften. För att lyckas behöver vi använda den senaste tekniken inom sensorer, simulering, dataanalys med AI och optimering, säger Lars-Göran Gustafsson.

Annonsinformation:

DHI Sverige AB är en oberoende forsknings- och konsultorganisation med specialiserad kompetens inom vattenförsörjning, avloppsteknik, vattenresurs, kust och hav. Företaget är ett helägt dotterbolag till DHI GROUP och har ett 50-tal anställda medarbetare på kontor i Göteborg, Stockholm, Växjö och Malmö. DHI Sverige står, tillsammans med flera aktörer, bakom innovationsprojektet Future City Flow – ett beslutsstödsystem för prognos, styrning och hantering av tillskottsvatten i avloppsnät. Läs mer på DHI Sveriges hemsida.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till brandarena@nyteknikgroup.se.