Räcker inte pengarna? – Så får du ordning på julekonomin

2016-11-21 08:00 Danske Bank
Budgetera, planera och rensa förrådet. Det är några av tipsen för att slantarna ska räcka i jul.

December är en prövningens tid för dig och plånboken. Här är 7 tips som bromsar kassaflödet och ge dig bättre kontroll, utan att du behöver sälja halva julgranen…

1. Gör en julbudget

Du kanske inte sätter upp en budget i vanliga fall. Då kan det vara läge att testa inför julen, den kanske tuffaste månaden på året för din plånbok. Det kan då vara bra att komma överens med nära och kära om vilken prisnivå som julklappsinköpen ska ligga på. Men julbudgeten i handen och koll på vad maten och klapparna ska kosta, blir januari en betydligt behagligare månad att ta sig igenom.

2. Planering, planering, planering!

Lista upp allt som behöver göras och handlas, så slipper du göra en dyr sista-minuten-raid på fina gatan. Men en rejäl inköpslista framför datorn finns det möjlighet att pricka rätt present i tid till rätt pris. Här hittar du även julmaten. De stora livsmedelskedjorna är inriktade på att ta marknadsandelar inom e-handel och hemkörning. Räkna med lockvaror på nätet inför jul. Även butikerna lockar med de traditionella varorna till vrakpris. Sill, skinka och gran kan  du köpa billigt, fast kanske inte på samma ställe….

3. Möjligheter att delbetala

Trots extrapriser och koll på utgifterna kanske pengarna ändå inte riktigt räcker till. Det går ändå att lösa utan dyra avbetalningslån. De kreditkort som Danske Bank har erbjuder en flexibel betalning, där du kan välja att delbetala 5 eller 10 procent av hela fakturabeloppet och resten senare. Så ta inte smällen nu, men se till att du har koll på utgifterna det närmaste kvartalet.

4. Rensa i garaget

Skridskor, kälkar, skidor är hårdvaluta på Blocket inför jul-och sportlov om temperaturen kryper ned. Då kan du tömma förråd och garage och samtidigt hjälpa någon annan att julklappsfynda. Två produktgrupper som Blocket tror på som julklappar är Legobitar och gamingprylar, som utsågs till ”årets begagnat-julklapp” 2015 och 2016.

5. Ge bort sparande

Det hjälper dig visserligen inte att få ordning på ekonomin just nu. Men om du ger bort ett sparande till någon eller några av dina nära och kära så bidrar du till att bygga en solid ekonomisk bas i din närmaste omgivning.

6. Måste du låna, låna av banken

Nej, det går ändå inte. Hela släkten är på ingång och bara matkontot går på en halv månadslön. Då går det faktiskt att utnyttja checkkrediten eller ta ett mindre lån för att överbrygga kostnaderna. Det inte det optimala, men bättre än snabblån eller avbetalningslån som är kopplat till produkten, då kostnaderna lätt kan skena iväg.

7. Det finns ett liv efter jul!

Glöm inte mellandagsrean. Har alla pengarna lagts på julen kan det vara surt att se alla extrapriser och inte ha råd att köpa sina favoritprylar Leta i lådorna efter eventuella presentkort. En stor del av alla presentkort utnyttjas aldrig. Du kanske har tusentals kronor liggande i byrålådan.

Om innehållet

Den här artikeln är en del av Ny Tekniks artikelserie om digital ekonomi, och har producerats i samarbete med Danske Bank.

Danske Bank

Aktuellt inom

Senaste inom

vill du synas här? annonsera

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS

Debatt

Digital Ekonomi - I samarbete med Danske Bank