Fattiga januari – låt verktygen rädda din budget

2017-01-03 15:55 Danske Bank

Vad i din omgivning skulle du kunna tänka dig att ta del av eller hyra ut?

Åtskilliga tusenlappar ligger gömda i form av outnyttjade prylar och oanvänt utrymme i din omgivning. Börja med en genomgång av vad du har outnyttjat i form av utrymmen, prylar, tid. Inventera sedan utbudet. Vilka tjänster passar dig och din familj, att köpa eller att erbjuda?

Vad du kan dela

När du bestämt dig, gå in för det till 100 procent. Allt i delningsekonomin betygssätts, bra betyg är lika med mer jobb. Glöm inte skatter och försäkringar, vad kan du göra inom ramen för t ex bostadsrättföreningen eller grannsämjan för den delen, vilka försäkringar gäller?

 • Bilen: Du behöver inte trängas bland taxibilarna om du vill dra in pengar på din bil. SnappCar och GoMore heter två aktörer som funnits i Sverige en tid. Intäkterna varierar på grund av bilens storlek och skick men 400-800 kronor ligger hyrorna på för normalbilar. Allra störst chans att få uthyrt har den som kan erbjuda stort lastutrymme. GoMore har förutom uthyrning även en samåkningstjänst som verkar fungera bäst för långpendlare, exempelvis Stockholm-Göteborg.
   
 • Bilpool: Vill du bara låna bil, då heter de stora aktörerna Sunfleet och Drivenow. Sedan finns det ett flertal lokala aktörer, mer information kan du hitta hos gronabilister.se
   
 • Huset/lägenheten/sommarstugan:  Du behöver inte lägga ut den på Airbnb, det finns många alternativ som exempelvis Homii och Quasa, eller så lägger du ut ditt boende på någon av alla de förmedlingstjänster som finns på webben, kolla dock vilka avgifter som tas och graden av seriositet hos förmedlaren. Ta kontakt med din hyresvärd eller bostadsrättförening-förening för att ta reda på vad som gäller för dig.
   
 • Hunden: Nu handlar det förstås inte om att hyra ut din älskling, men det finns åtminstone två bra appar för dig som behöver hundpassning och rastning ibland, Dogbuddy och Happytail. Appen söker upp de hundvakter som bor närmast och du betalar via appen.
   
 • Prylar: Här har det växt fram en rad appar som tar hand om ditt verktygsförråd och lånar ut jordfräsar, borrmaskiner, skottkärror och vad som kan tänkas behövas på andra håll, några exempel är grannsaker.se, hygglo.se, delbar.se och rentl.se.
   
 • Återvinningen: Vill du att någon tar hand om skräpet i garaget, ladda ner Tipptapp så kommer någon som vill tjäna extrapengar och kör det till återvinningen.
   
 • Orkar du inte laga middag? Ladda ner appen Airdine och gå hem till någon granne som erbjuder sig att laga middag.
   
 • Ett handtag: Ska kylskåpet lyftas ut, Knappa in dig på Instawork eller Yepstr så kommer en hjälpande hand inom en timme, kan även passa hundar, montera ihop ikeahyllor och kratta.
   
 • Ledigt vid bryggan? Via appen mooringo kan du hyra ut din båtplats över natten.

Om innehållet

Den här artikeln är en del av Ny Tekniks artikelserie om digital ekonomi, och har producerats i samarbete med Danske Bank.

Danske Bank

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

Digital Ekonomi - I samarbete med Danske Bank