Digital ekonomi – hur påverkar den mig?

2016-10-22 14:40 Danske Bank
Digitaliseringen påverkar allt i våra liv, så även vår ekonomi.

När våra arbetsuppgifter, medievanor, konsumtionsbeteende, till och med hur vårt umgänge förändras genom digitaliseringen. Hur påverkar det då vår ekonomi?

Vi befinner oss i en spännande och omvälvande värld där digitaliseringen förändrar våra liv, vare sig vi vill eller inte. I en ny rapport från franska analysfirman DigiWorld Institute, spås en fortsatt hållbar digital tillväxt och framförallt en tydlig övergång från ägande till användande.

I stället för att samla på oss saker prenumererar eller hyr vi många av de varor och tjänster som vi tidigare köpte, som programvara och filmer.

Nya intäktsmöjligheter

Till detta adderas nya affärsmodeller och intäktsmöjligheter genom delningsekonomin som låter dig tjäna pengar på din spade eller segelbåt eller sommarhus, alternativt att du slipper köpa dem.

I den finansiella sektorn sker mycket nu, från digitala valutan bitcoin till nya betalningssystem s.k. blockchains, där vi i Sverige fått en försmak av betalningstjänsten Swish som förändrat vår vardagsekonomi. Vi ser kanske nästa steg inom kort sedan Riksbanken på allvar pratar om att inför e-kronor.

Mobila betalningar och crowfunding sätter fart på näringslivet genom mer affärer och fler företag. Nya allianser och partnerskap som inte var möjliga tidigare knyts samman genom digitala plattformar

Förenklade transaktioner - smarta appar

I våra yrkesliv och i våra familjer leder detta till stora och små förändringar, allt från förenklade transaktioner till smarta appar som hjälper oss att sälja och köpa produkter och tjänster, hålla ordning på familjebudgeten, från boendekostnader ända ner till fördelningen av veckopengen.

 

Allt detta ska Danske Bank och Ny Teknik skriva om och försöka bringa klarhet i under vinjetten ”Digital Ekonomi”.

Om innehållet

Den här artikeln är en del av Ny Tekniks artikelserie om digital ekonomi, och har producerats i samarbete med Danske Bank.

Danske Bank

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

Digital Ekonomi - I samarbete med Danske Bank