ANNONS FRÅN B3IT INIT

B3IT Init säkrar kommunikation med PKI

Jenny Dybedahl, PKI-konsult med regelverk som specialitet, Per-Olov Sjöholm, specialiserad på it-säkerhet och PKI, Måns Wallén, vd. Foto: Felicia Yllenius

I tider då alla använder sig av elektroniska signaturer för att logga in på banken, betala online eller legitimera sig, krävs hög säkerhet. Därför satsar konsultföretaget B3IT Init stort på Public Key Infrastructure (PKI) för säker autentisering, signering och kryptering av data.

Publicerad Uppdaterad

För att på ett säkert sätt kunna byta och dela data över det osäkra internet, kan en asymmetrisk kryptering i form av PKI användas. Det innebär att en användares publika nyckel kopplas till rätt användare genom ett certifikat.

Autentisering på webben, VPN, signering av dokument och programvara eller att säkra nätverksutrustning med 802.1X, är viktiga områden där PKI används.

– SHA1-problematiken visar att algoritmer som anses säkra i dag inte nödvändigtvis är det om 15 år. Detta ställer höga krav på processer, rutiner och påvisar vikten av kontinuerligt förbättringsarbete, säger Måns Wallén, vd för B3IT Init.

Internet of things driver på PKI i hemmen. Många bilmärken har mjukvaror med uppkopplingsmöjlighet, vilket ökar risken att hackare tar över exempelvis styrning och gaspedal om man inte är extra noga med säkerheten. Bilmärket Tesla är en av de aktörer som tänkt rätt från början.

– Deras bilar har mjukvara med Open Source, vilket innebär att hela världen har tillgång till källkoden, men de har sett till att säkra bilen med PKI, säger Per-Olov Sjöholm, säkerhetsspecialist på B3IT Init.

Många företag påverkas av EU:s nya regler och förordningar. En aktuell sådan General Data Protection Regulation, som berör hantering av personuppgifter och kommer att ersätta Personuppgiftslagen.

– Om du ska kunna göra en elektronisk ansökan till ett universitet utomlands måste universitetet kunna lita på att dina betyg inte är förfalskade eller förändrade. Detta kan göras med en elektronisk signatur baserad på PKI. För att få signera ett landsöverskridande giltigt betyg behöver man som företag följa EU:s riktlinjer, förklarar Jenny Dybedahl, PKI-konsult.

B3IT INIT jobbar med flera PKI-produkter, som exempelvis Microsoft ADCS och EJBCA från svenska världsledande Primekey. Men företaget är noga med att inte sälja på kunderna vilken lösning som helst.

I stället tar de sig tid att ställa rätt frågor till kunden för att få reda på vad de faktiskt behöver och därefter skräddarsy lösningar. Init blev nyligen uppköpta av B3IT och behöver trots det utöka teamet som brinner för kunders säkerhet och PKI.

– Ökningen av iot och företags säkerhetstänk gör att utvecklingsmöjligheterna blir stora här. Du kan jobba med utveckling, teknik eller administration inom PKI, bara du har ett brinnande teknikintresse och gillar att lära dig nya saker. Att vi blivit uppköpta kommer innebära att vi kan erbjuda en större bredd vilket är en stor bonus, säger Måns Wallén.

Om innehållet

Init grundades 1994 och är specialiserade inom Unix/Linux, Open Source och systemutveckling. I början av 2017 blev Init en del av B3IT.

Som dotterbolag inom B3IT kommer B3IT Init att fortsätta fokusera på att utveckla och erbjuda expertkonsulter inom IT med stort fokus på Open Source och säkerhet.

B3IT är ett av Sveriges snabbast växande konsultbolag med seniora konsulter inom IT och Management. B3IT strävar efter att bygga upp en stark företagskultur som främjar entreprenörskap och där konsulterna får stora möjligheter att utvecklas.

Nöjda kunder, toppresultat i medarbetarundersökningen Great Place To Work (GPTW) och fem DI Gasell-utmärkelser ses som ett kvitto på en långsiktigt hållbar framgångsmodell.

Den här artikeln har skrivits för B3IT Init av Borg & Owilli i samarbete med Brand Arena.

Brand Arena är mediebolaget Alma talents avdelning som hjälper varumärken att nå ut med sina budskap i redaktionella miljöer.

I medieplattformen för native och branded content ingår varumärken som Affärsvärlden, Ny Teknik och Lag&Avtal och Dagens Media.