Sverige i täten på nätbaserad utbildning

Mooc, Massive Online Open Courses, är öppna kurser tillgängliga för alla via nätet. Foto: Colourbox

Tipsa en vän om en artikel

Sverige i täten på nätbaserad utbildning

En uppkopplad dator är i dag allt som behövs för att följa kurser vid amerikanska toppuniversitet. Men svenska högskolor har hunnit minst lika långt inom nätbaserad undervisning.

Annons

Det nya trendordet är Mooc, Massive Online Open Courses, öppna kurser som är tillgängliga för alla via nätet. Men redan för tio år sedan började exempelvis KTH och Stockholms Universitet erbjuda den förberedande matematikkursen Sommarmatte via nätet. Och till skillnad från amerikanska "moocar" innehåller Sommarmatte en examen och ger även högskolepoäng.

-Det är viktigt att inte bara tillgängliggöra kurser utan att ge dem ett sammanhang, säger Johan Thorbiörnson, ansvarig för nätutbildning vid KTH.

Han förklarar att nätresurserna bör stärka det som redan görs vid högskolans campus, och exempelvis innehålla samverkan mellan studenter och lärare.

Mats Lewan Av: Mats Lewan
Mejla reportern

Ny Tekniks dagliga nyhetsbrev - Teckna nu, kostnadsfritt!

Kommentarer

Debattinlägg blir automatiskt tillgängliga för andra användare så snart den som skrivit ett inlägg har publicerat det. Var och en ansvarar själv för innehållet i sina inlägg.

Det går inte längre att kommentera denna artikel.

2 kommentarer Sortera: Äldsta överst

5
5
2
Nu visas kommentar 1-5
Smarta utbildningar
Annons

jobb154 st

Annons

Senaste videoklippen

Drönare söker försvunna i skogen

Visa alla

Hitta konsulten

Sök bland tusentals konsulter på nya Konsultguiden.se