Samhälle

Kraftiga protester mot Trumps inreseförbud

Amerikanska presidenten Donald Trumps införande av inreseförbud för invånare från sju länder har lett till omfattande protester, bland annat i demonstrationer utanför Vita huset (bilden till vänster). Även teknikbolagen har riktat skarp kritik mot förbudet, bland andra Twitters vd Jack Dorsey, Tesla-grundaren Elon Musk och Facebooks vd Mark Zuckerberg. Foto: TT, All Over Press

Amerikanska presidentens order om inreseförbud för medborgare från sju länder har lett till protester från teknikjättar som Google och Apple.

Publicerad

På fredagen skrev USA:s president Donald Trump under en order om inreseförbud för invånare från Iran, Irak, Somalia, Libyen, Sudan, Syrien och Jemen. Förbudet gav omedelbara konsekvenser för bland annat teknikföretag och forskningsinstitutioner som fick se anställda stoppas på flygplatser eller skickas tillbaka till sin ursprungsdestination. 134 miljoner människor berörs av förbudet, oräknat personer med dubbla medborgarskap.

De stora teknikföretagen var inte sena med att skarpt kritisera Donald Trumps order. Google inledde med att be amerikanska anställda med bakgrund i något av länderna att ställa in planerade resor inför risken att bli utestängda och fortsatte med att uttrycka oro för följderna av förbudet.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här