Därför fick inte alla nöd-sms av SOS Alarm

2016-09-22 15:58 Peter Ottsjö  
Är din mobiltelefon registrerad på en adress inom det aktuella området? Då bör du ha mottagit ett VMA via sms om en brand på Skeppsholmen på onsdagskvällen. Zonen har markerats av SOS Alarm efter önskemål från räddningstjänsten. Foto: SOS Alarm

Här är kartan SOS Alarm använde för att varna Stockholms invånare om branden i Konsthögskolans lokaler.

Ett sms från SOS Alarm på onsdagskvällen skapade frågetecken för många invånare i Stockholm: varför fick du ett, men inte jag?

Sms-meddelandet var ett så kallat Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA). Det varnade för en pågående brand i Konsthögskolans lokaler på Skeppsholmen i Stockholm. Möjligheten att larma medborgarna via sms har SOS Alarm kunnat göra sedan ett drygt år tillbaka.

Men den här nya tjänsten har sina begränsningar: den går enbart ut till de mobiltelefoner som är registrerade i det område där olyckan sker. Eftersom den i det här fallet pågick i närheten av Stockholms innerstad skickades sms till många av de som jobbar inne i Stockholm, men kanske bor utanför tullarna.

Läs mer: SOS Alarm kräver lagändring för effektiva nöd-sms

På en karta – som Ny Teknik fått ta del av – hade SOS Alarm tillsammans med räddningstjänsten markerat ett område som sträckte sig över Norrmalm, Östermalm, Gärdet, Djurgården och Gamla Stan.

– Det blir lite ungefärligt med tanke på tidsnöden. Men vi fick instruktioner av räddningstjänsten om vilka stadsdelar som berördes. Och sedan tar man hänsyn till vindriktningen också, säger Fredrik Sjöberg, krisberedskapssamordnare på SOS Alarm.

Sjöberg vill poängtera att om du befann dig i det markerade området på onsdag kväll så är det ingen garanti för att du fick meddelandet. SOS Alarm har tekniken för att kunna positionsbestämma mobiltelefoner, men lagen ger dem inte utrymme att göra så.

Läs mer: Varnings-sms ingen metod för svensk polis

Ny Teknik rapporterade redan häromdagen om att SOS Alarm jobbar intensivt för att få lov att tillfälligt positionsbestämma telefoner så att de kan nå rätt personer på rätt plats. Och efter branden i Stockholm har folk på sociala medier frågat hur man gör för att registrera sin telefon så att SOS Alarm kan nå fram.

– Svaret är att det kan man inte. I dag kan vi bara hämta information från mobiloperatörernas register. Men om lagen ändras skulle alla som befinner sig inom det markerade området automatiskt kunna få ett VMA via sms, säger Fredrik Sjöberg.

Sms-utskicket på onsdagskvällen var det med god marginal största SOS Alarm gjort hittills: meddelandet dök upp på 101 000 telefoner.

–  Det skickas ut i omgångar för att inte överbelasta mobilnätet, säger Sjöberg.

 

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt