Opinion

Vr gör oss till barn på nytt

Kalle Anrell, Ny Tekniks t f chefredaktör.

LEDARE. Vr-tekniiken väcker entusiasm, men det är fortfarande oklart hur den ska användas.

Publicerad

Ögonen lyser på en av våra läsare när han berättar för mig om den nya vr-masken Vive från HTC som hans teknikkonsultfirma köpt in. ”Vi gör stora grejer, men när man snurrar runt dem i cad-program och ser dem från olika håll så märks det inte att de väger 500 kilo styck. Storleken blir väldigt tydlig med vr”, säger Peter.

I masken visas allt i skala ett till ett och den ställer in sig automatiskt efter bärarens längd. Det går bra att böja sig ned och kika underifrån eller sticka in huvudet genom delens kant och se den inifrån.

Det är inte första gången som jag sett lysande ögon på kvinnor och män som precis fått testa vr-masker för första gången. Vr lockar fram barnen i oss – det är fascinerade att åka skidor på en av topparna i Alperna, titta på stora kugghjul eller susa fram längst fram i berg-och-dalbanan.

Nu är läsarens teknikkonsultbolag med i ett stort broprojekt där det finns delar som väger uppemot 180 ton. Förhoppningen är att ingenjörerna ska konstruera bättre lösningar med hjälp av vr, framför allt eftersom information från flera system kan visas samtidigt i masken.

Trots alla spännande applikationer är det fortfarande oklart hur ingenjörer i framtiden kommer att kunna använda denna spännande teknik. I förra veckans tidning berättade vi om hur bilindustrin använder vr för att kunna berätta för bilköparna hur ny teknik fungerar. Vår reporter Peter Ottsjö provkörde en riktig bil på en parkeringsplats medan han hade vr-masken på sig.

Nu har han gått vidare i maskspåret och skriver om hur svensk industri börjar närma sig Microsofts nya hologram-lösning.

Vi kommer att fortsätta att följa denna teknik-utveckling, som är en del av digitaliseringen. Har ni bra tips om projekt som vi borde skriva om så hör av er.

Ny Teknik är Sveriges största tekniktidning om nyheter. I förra veckan kom nya siffror som visade att ni läsare har blivit fler. Ni är nu 232 000, enligt Orvesto Näringsliv. Det tycker vi är extremt roligt.