Opinion

”Vindkraften ger lägre elpris”

Regeringen måste ta initiativ som undanröjer hinder för vindkraftsutbyggnaden i goda vindlägen. Då kan utbyggnaden av vindkraft leda till en lägre samlad elräkning för konsumenterna, anser Annika Helker Lundström, vd Svensk Vindenergi. Foto: Scanpix
Annika Helker Lundström Foto: Helena Wihlborg

DEBATT. ”Bygg vindkraft där det blåser mest så får vi ner elpriset. Regeringen måste undanröja hindren för att bygga på de bästa ställena, anser Annika Helker Lundström, vd Svensk Vindenergi.

Jonny Fagerström, talesperson för Föreningen Svenskt Landskapsskydd, fortsätter att sprida grova missuppfattningar om vindkraftens påstådda kostnader. Det är därför mycket bra att Energimyndighetens generaldirektör Tomas Kåberger genom sitt inlägg den 19 januari kommer med viktiga klargöranden.

Energimyndigheten bör ges i uppdrag att genomföra en djupgående analys av hur mycket elpriset sjunker till följd av vindkraftsutbyggnaden. Samtidigt måste hinder för vindkraftutbyggnad i goda vindlägen undanröjas så att kostnaderna för elcertifikatsystemet hålls nere.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här