Opinion

Vindkraften är onödig - stoppa subventionerna

Sivert Göthlin

DEBATT. Den snabba utbyggnaden av vindkraft innebär att vi riskerar att få ett stort överskott av el inom några år. Elanvändningen ökar inte och har inte gjort det under de senaste 20 åren. Inget talar heller för att elbehovet skall börja växa igen och den ökad produktion får därför exporteras. Varför ska svenska folket bekosta dyr vindkraft för att kolförbränningen i Tyskland ska minska, undrar Sivert Göthlin.

Elanvändningen i Sverige har inte ökat mer än marginellt under de senaste 20 åren, bara 0,2 procent per år enligt Energimyndigheten. Förr var ökningen 5-6 procent per år. Nivån är idag cirka 145 TWh med mindre variationer beroende på utomhustemperatur och industrikonjunktur. Denna utveckling till en situation med konstant elanvändning, beror på omfattande besparingar i våra bostäder och effektiviseringar inom industrin. Samtidigt har vi ändå haft en växande befolkning och ökad industriproduktion.


 Produktionen av el har under samma tidsperiod inte heller genomgått några större förändringar. Kärnkraftverket i Barsebäck har stoppats men detta bortfall har kompenserats när pågående effekthöjningar och moderniseringar är genomförda i övriga kärnkraftverk. Ett antal biobränsleeldade anläggningar som ibland ersatt äldre fossileldade kraftverk har tillkommit. Till detta skall läggas en liten andel vindkraft. Produktionens fördelning är för närvarande ungefär: vattenkraft 44 procent, kärnkraft 44 procent, elproduktion inom fjärrvärmeanläggningar och industri 10 procent samt vindkraft 2 procent.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här