Opinion

”Vindkraft i motvind behöver utlovade satsningar nu”

DEBATT. Vindkraftens kärva ekonomiska läge gör att de planerade satsningarna på utbyggnad borde tidigareläggas, anser Lise Nordin (MP).

Sverige har ett mål om 100 procent förnybar elproduktion 2040 efter att fem partier enats i en energiöverenskommelse. Vindkraften är avgörande för att nå målet och har stor potential för fortsatt utbyggnad. Sedan en tid tillbaka befinner sig dock vindkraftsbranschen i ett allvarligt ekonomiskt läge. Elpriserna har varit väldigt låga en längre tid och nu har också priserna på elcertifikaten, som ger extra stöd till förnybar el som vindkraft, sjunkit.

Stödsystemet med elcertifikat har lett till en positiv utveckling av förnybar el i Sverige. Målet om 30 TWh till år 2020 bedöms snart vara uppnått med de investeringsbeslut som tagits. Det är positivt för Sverige och världen att den förnybara energin byggts ut snabbare än beräknat. Teknikutvecklingen har gjort att vindkraft i dag är mycket billigare än för bara några år sedan. Men detta har också gjort att elcertifikatmarknaden ger väldigt låg ersättning till de projekt som redan har byggts.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här