Opinion

”Vem har snackat om monopol?”

På samma sätt som trafikbolagen inte bygger sina egna spårvägar kan vi heller inte förlita oss på att marknaden ska bygga infrastrukturen för elektronisk kommunikation, skriver debattörerna från Stiftelsen för telematikens utveckling. Foto: Scanpix

DEBATT. Vi vill inte ha något monopol - bara samordning av utbyggnaden. Och slutligen, 800 MHz-utbyggnaden gör inte internet säkert, det kräver bara ännu mer fiber för att knyta samman basstationerna, skriver TU-stiftelsens representanter i en slutreplik (till IT-ministern Anna-Karin Hatt och riksdagsledamoten Eliza Roszkowska Öberg).

Både Anna-Karin Hatt och Eliza Roszkowska Öberg läser in mer i vårt inlägg än vad som står där. Vi säger inget om att det krävs ett monopol, bara att det krävs samordning. Vi stödjer till fullo IT-ministerns mål att alla, inte bara ska kunna nå information och använda tjänster på nätet, utan också kunna sprida information och utveckla tjänster, oavsett var man befinner sig eller hur man kopplar upp sig.

I det resonemanget är det emellertid viktigt att hålla isär tjänster och infrastruktur, något som vare sig Hatt eller Roszkowska Öberg gör i sina inlägg. Infrastrukturen måste finnas för att det ska kunna skapas innehåll och tjänster och som är tillgängliga till rimliga kostnader, det vill säga den får inte äta upp för mycket av den tillgängliga kakan.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här