Opinion

”Varsågod - en riktig innovationsstrategi”

Den arbetslösa ingenjören och fd segelmakarern Peter Homer, längst till höger, har utvecklat en handske för astronauter och vann 2010 Nasas innovationstävling Astronaut Glove Challenge, 2010. Sverige behöver en ny innovationsstrategi som bättre tar tillvara idéer från våra vardagsuppfinnare, tycker debattören. Foto: NASA
Stefan Fölster
Den arbetslösa ingenjören och fd segelmakarern Peter Homer har utvecklat en handske för astronauter och vann 2010 Nasas innovationstävling Astronaut Glove Challenge, 2010. Sverige behöver en ny innovationsstrategi som bättre tar tillvara idéer från våra vardagsuppfinnare, tycker debattören. Foto: NASA

DEBATT En svensk uppfinnare ska över så många höga hinder att idéerna hamnar i byrålådan innan de ens prövats. Lösningen är att ge uppfinnare gräddfil till test av idéer och att få bort onödiga regler. Det skriver Stefan Fölster, chef för tankesmedjan Reforminstitutet som tagit fram en egen innovationsstrategi.

För ett år sedan presenterade Annie Lööf regeringens nationella innovationsstrategi. Ökad dialog och samverkan var de mest konkreta förslagen. Sedan dess har arbetssättet blivit att delegera innovationsarbetet till andra departement och myndigheter.

Därför publicerar Reforminstitutet nu ett alternativt förslag till innovationsstrategi. I den lanseras innovationsfrämjande åtgärder som inte kostar något, som i olika skepnader framgångsrikt prövas i andra länder och som ger innovatörer rättigheter i stället för att utlämnas till myndigheters välvilja.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här