Opinion

”Varför ska svenska skattebetalare borga för Brasiliens vapenköp?”

Svenska exportkrediter ska borga för vapenköp till Brasiliens Jas 39 Gripen. Men utlåning till köp av produkter från industrier i tredje land innebär risker, enligt debattören. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
”Att låta svenska exportkrediter också omfatta vapen som levereras av andra länder måste betraktas som principiellt” skriver Allan Widman.
Allan Widman, riksdagsman och ordförande i Försvarsutskottet.

DEBATT. Svenska skattebetalare borgar för Brasiliens köp av vapen och sensorer från Israel och Sydafrika. Men vapenaffärer mellan andra länder ger inga jobb i Sverige dessutom är möjligheterna till insyn och kontroll av affärerna mycket begränsade, enligt Allan Widman (FP) ordförande i Försvarsutskottet.

I dagarna har det blivit känt att Sverige inte bara ger exportkrediter till Brasilien för Gripenplan som ska levereras, utan också för de vapen och sensorer till landet som nu beställs från sydafrikansk och israelisk försvarsindustri.

Affären aktualiserar flera problem. Dels bör vi fundera över det samband som måste finnas mellan att skattebetalarna går i borgen för ett avtal och de legitima intressen som detta bör kräva från svensk sida.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här