Opinion

”Upp med alla ideér ur byrålådan”

Lars Askling i Östergötland har lyckats komma långt med sin egenutvecklade jordbruksmaskin, helt och hållet med eget kapital. Men det har tagit betydligt längre tid än om han fått mer support, enligt debattörerna. Jordbruksmaskinen visades upp i höstas för bland annat forskare. Den är utvecklad för jordbrukare som vill minska mängden bekämpningsmedel. Den är utrustad med kameror som ser var en liten planta står och styr undan i sidled för att skona plantorna.

DEBATT. Antingen ska vi hålla tummarna och hoppas på en ljus framtid. Eller så väljer vi att kavla upp ärmarna. Många stora företag har startat hemma i garaget, vi har inte råd att låta bra idéer ligga kvar i byrålådan, skriver en lång rad debattörer från Uppfinnareföreningen, Sveriges Ingenjörer och Högskolorna.

Vinnova-rapporten ”Uppfinningars betydelse för Sverige”, som lanseras 12 mars, visar att uppfinningar eller nya idéer som befinner sig i tidiga skeden – och särskilt sådana som inte har sitt ursprung i akademin – inte tas till vara på optimalt sätt i vårt land nu för tiden. Ska Sverige vara med i det internationella racet måste vi ändra på detta. Annars kan vi i inte förvänta oss innovationer och därmed inte heller nya storexporterande företag i framtiden.

Sverige har historiskt haft en fantastisk utveckling, inte minst till följd av internationellt konkurrenskraftiga företag som skapats ur uppfinningar. Men hur kommer Sverige att kunna hålla fast vid den positiva utvecklingen? Kan de kommande 50 åren med någon slags automatik förväntas bli lika goda som under 1900-talet?

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här