Opinion

Tunn granskning av kall fusion

Susanna Baltscheffsky, chefredaktör för Ny Teknik.

LEDARE. Sveriges Radios program Vetandets värld har sänt flera program om italienaren Andrea Rossis energiapparat, E-Cat, som han hävdar bygger på kall fusion. En reaktor som alstrar mer energi än vad som matas in, arbetar vid låga temperaturer, drivs av ofarligt bränsle och inte bildar något avfall … Det låter förstås för bra för att vara sant.

Publicerad

Och det är också den linje som Vetandets värld driver i sin så kallade granskning. Fler än jag trodde nog att radioprogrammen skulle avslöja att Andrea Rossi har bluffat vid de få mätningar som har visat att mer energi kommer ut ur apparaten än vad som matats in.

Ny Tekniks reporter Mats Lewan – som har följt den här historien sedan januari 2011 – har inte lyckats dra fram några sådana falsarier i ljuset. Han har däremot rapporterat om flera misslyckade och avbrutna försök där E-Cat har eller skulle ha testats. Men det är inte samma sak som att avslöja en bluff. Vetenskapsradions reporter Marcus Hansson avslöjar inte heller något bedrägeri. Han upprepar däremot ofta att Rossi tidigare dömts till fängelse för miljöbrott på grund av en misslyckad energiteknisk lösning. Men vad säger det om den reaktion som äger rum i Rossis energiapparat? Ingenting.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här