Opinion

”Teknikkunskaper får stå tillbaka för pengajakt”

DEBATT. Man begår ett generalfel när man tror att alla ingenjörer kan bli entreprenörer. De flesta ingenjörers arbetsuppgifter kommer även i framtiden vara att ta fram och utveckla produkter och lösa problem. Det skriver Yngve Nygren som varnar för bristande teknikkunskaper.

Sverige är och förblir en industrination. Det slog utbildningsminister Jan Björklund nyligen fast och introducerade en ny gymnasieingenjörsutbildning i ett försök att rå på en förväntad framtida ingenjörsbrist. Samtidigt satsas 100 miljoner kronor i Tekniksprånget för att locka färdiga gymnasieelever att påbörja praktik i tekniska yrken. Bra tänkt – om Sverige ska behålla sin position som framgångsrik industrination krävs framförallt fler ingenjörer.

Men det finns ett annat allvarligt problem bland Sveriges ingenjörer som på sikt riskerar att underminera Sveriges position som framgångsrik industrination: Utbildningen av nya ingenjörer på de tekniska högskolorna och universiteten är dåligt anpassad till industrins behov. Inriktningen på ingenjörsutbildningarna har rört sig bort från de grundläggande teknikkunskaper som gör ingenjören så betydelsefull.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här