Opinion

TCO: Så öppnar vi högskolan för yrkesverksamma

Eva Nordmark, ordförande, TCO. Foto: (c)copyright jann@lipka.se
Foto: IBL/ Jorma Valkonen

REPLIK. Ja, dörrarna till högskolan måste öppnas för yrkesverksamma. Ge särskilda anslag till dem som jobbar och höj ersättningen för studenter registrerade för vidareutbildning. Ställ om högskolan så att utbildningarna bättre matchar behoven hos de yrkesverksamma, skriver Eva Nordmark, TCO.

Det ökande behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling bland yrkesverksamma är något som TCO har haft som huvudprioritet under de senaste åren. Därför var det med stor glädje jag läste en debattartikel i Ny Teknik, där Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand uppmanade regeringen att öppna dörrarna till högskolan för yrkesverksamma.

Behoven är nämligen stora. TCO har låtit SCB genomföra en undersökning bland yrkesverksamma tjänstemän i åldern 30-55 år. Hela 86 procent uppger att de kommer behöva kompetensutveckling eller vidareutbildning inom ett år eller inom fem år. Av dessa svarar 62 procent att de behöver vidareutbildning på högskolenivå – vilket inte är så konstigt då en majoritet av tjänstemännen har eftergymnasial utbildning.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här